Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je nekdanji škotski kardinal O'Brien

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 03. 2018 / 08:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2018 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je nekdanji škotski kardinal O'Brien

Edinburškemu nadškofu Leu Cushleyu je sožalje izrekel tudi papež Frančišek.

V noči na ponedeljek je v starosti 80 let umrl Keith O'Brien, nekdanji edinburški nadškof in nekdanji kardinal. Vest je preko družbenega omrežja Twitter javnosti posredoval njegov naslednik, nadškof Leo Cushley. O'Brien je umrl v bolnišnici v britanskem mestu Newcastle-upon-Tyne. Po padcu pretekli mesec, pri katerem je nekdanji cerkveni dostojanstvenik utrpel več zlomov in poškodbo glave, se mu je zdravstveno stanje vidno slabšalo, kot je poročal britanski BBC.



O'Brien se je z doseženo starostno mejo za škofe februarja 2013 odpovedal položaju nadškofa v Saint Andrewsu in Edinburghu. Njegovo upokojitev so zasenčili očitki o spolnih zlorabah duhovniških kandidatov. Več duhovnikov je kardinalu očitalo, da je svoj nekdanji položaj vodje bogoslovnega semenišča izkoristil za »prisilne« spolne odnose s semeniščniki.

Kardinal je priznal svoje moralne spodrsljaje v obdobju vodenja bogoslovnega semenišča v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Po obtožbah se je O'Brien odpovedal udeležbi na papeških volitvah marca 2013, na katerih je bil za novega voditelja Katoliške cerkve izvoljen kardinal Jorge Mario Bergoglio. Leta 2014 je nadškof Cushley v Vatikanu vložil obtožnico proti O'Brienu zaradi spolnih zlorab. Leta 2015 je O'Brien izgubil pravice in ugodnosti kardinalskega naziva.

Ob smrti nekdanjega kardinala je sožalje izrekel tudi papež Frančišek. V sožalnem pismu, naslovljenem na nadškofa Cushleya ter O'Brienove sorodnike in prijatelje, je dušo pokojnega priporočil »usmiljeni ljubezni Boga, našega Očeta«.

Vir: Kathpress
Foto: Vatican News

Preberite tudi:

Kardinal O'Brien odstopil, na konklavu še 115 volilcev

Britanski kardinal O'Brien priznal spolno nadlegovanje

Škotski kardinal O'Brien se je odpovedal kardinalskim pravicam

Kardinal O'Brien zapušča Škotsko in odhaja na duhovno prenovo

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh