Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal O'Brien odstopil, na konklavu še 115 volilcev

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 26. 02. 2013 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal O'Brien odstopil, na konklavu še 115 volilcev

Papež je odstop škotskega kardinala, ki mu štirje domači duhovniki očitajo spolno nadlegovanje, sprejel že 18. februarja.

Tik pred začetkom konklava je škotski kardinal Keith O'Brien odstopil s svojega položaja edinburškega nadškofa. O'Brien se tako ne bo udeležil bližajočih se volitev novega papeža.

Papež Benedikt XVI. je njegov odstop sprejel v skladu s cerkvenim pravom, kot je včeraj poročal Radio Vatikan. Ustrezni člen škofom predpisuje, da z dopolnjenim 75. letom starosti ponudijo svoj odstop; O'Brien bo to starostno mejo dosegel 17. marca. Njegov odstop je bil po navedbah iz Vatikana sprejet že 18. februarja.

Kardinal O'Brien je bil v britanskih medijih deležen ostre kritike zaradi domnevno 'neprimernega vedenja' do duhovnikov v osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Sam je očitke odločno zanikal.

Preko tiskovnega urada svoje škofije je O'Brien pojasnil, da se ne bo udeležil volitev naslednika papeža Benedikta XVI. v letošnjem marcu: »V središču medijskega zanimanja v Rimu ne smem biti jaz, pač pa papež Benedikt XVI. in njegov naslednik«, je izjavil škotski cerkveni dostojanstvenik.

Neudeležbo kardinala O'Briena na konklavu je v Vatikanu komentiral tudi tamkajšnji tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi. Zatrdil je, da noben kardinal iz volitev ni izključen, lahko pa se konklava ne udeleži, če pred tem napove svoj odstop z vodilnega položaja. Zaradi napovedanega papeževega odstopa je bilo mogoče predčasno sprejeti tudi nekatere druge odstope cerkvenih dostojanstvenikov, ki bi jih sicer najverjetneje obravnavali malce kasneje, je pojasnil p. Lombardi. Tako je Benedikt XVI. že pred tednom dni sprejel tudi odstop škotskega kardinala.

Kardinal O'Brien se je Benediktu XVI. pisno zahvalil in mu zaželel 'dolgo in srečno upokojitev'. »Prosim Božjega blagoslova za vse sobrate kardinale, ki se te dni zbirajo v Rimu, da bi izvolili papeževega naslednika. Sam se volitev novega papeža ne bom udeležil«, je zapisal O'Brien. Po lastnih navedbah ne želi biti v središču medijske pozornosti. Kot je še zapisal, bo molil za to, da bi 'udeleženci konklava sprejeli pravo odločitev za blagor Cerkve v prihodnosti'. V spominih na svoja duhovniška in škofovska leta na Škotskem se je O'Brien zahvalil 'za vse dobro, kar je lahko storil, vse, ki jih je kakor koli prizadel, pa prosi iskrenega odpuščanja'.

Po navedbah britanskih medijev trije duhovniki in en nekdanji duhovnik O'Brienu očitajo, da se jim je pred tridesetimi leti skušal 'približati na neprimeren način'. Omenjeni štirje moški so pri vatikanskem veleposlaniku v Veliki Britaniji, nadškofu Antoniu Menniniju, v tednu pred napovedjo papeževega odstopa vložili ustrezne pritožbe.

Po poročilih sodeč gre za duhovnike nadškofij St. Andrews in Edinburgh; četrti naj bi se duhovništvu odpovedal, potem ko je O'Brien prejel škofovsko posvečenje. O'Brien obtožbe o spolnem nadlegovanju zavrača.

O'Brien bi bil edini britanski kardinal, ki bi odpotoval v Rim na konklave. Število kardinalov volilcev se je tako zdaj ustavilo na 115.

Poleg O'Briena je izmed 117 kardinalov z volilno pravico udeležbo na konklavu odpovedal tudi nekdanji nadškof v Džakarti, Julius Riyadi Darmaatmadja. Kot smo poročali tudi na naši spletni strani, ima indonezijski kardinal hude zdravstvene težave z očmi, kar bi mu močno otežilo potovanje v Rim. Udeležbi na volitvah se odpoveduje prostovoljno, poudarja kardinal Darmaatmadja.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh