Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je nemško-švicarski teolog Hans Küng

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 07. 04. 2021 / 10:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.04.2021 / 16:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl je nemško-švicarski teolog Hans Küng

Umrl je nemško-švicarski teolog Hans Küng

Küng je utemeljitelj svetovnega etosa, umrl je v starosti 93 let.

FOTO: Wikipedia

V starosti 93 let je včeraj na svojem domu v nemškem Tübingenu umrl švicarski teolog Hans Küng, ki je nekdaj veljal za enega najuglednejših predstavnikov svojega področja in velja za utemeljitelja svetovnega etosa, poroča spletni portal Vatican News.

Hans Küng je v veliki meri sooblikoval podobo Katoliške cerkve. Njegove knjige »Unfehlbar?« (Nezmotljiv?), »Christ sein« (Biti kristjan) in »Existiert Gott?« (Ali Bog obstaja?) so predvsem v nemškem govornem prostoru postale prodajne uspešnice, vendar so poskrbele tudi za spor med avtorjem in cerkvenim vodstvom. V zadnjih 30 letih si je Küng prizadeval predvsem za dialog med svetovnimi religijami, posebej v svojem projektu »Svetovni etos«.

Svetovni etos: brez miru med religijami ne more biti miru med državami

Ustanovitev inštituta s tem imenom na univerzi v Tübingenu leta 2011 je teolog označil kot priznanje svojemu delu. »Ne nazadnje tudi zato, ker so mi leta šteta in si želim, da bi to delo nadaljevali tudi po moji smrti,« je takrat dejal Küng. Projekt izhaja iz stališča, da brez miru med religijami ne more biti miru med državami.

Küng je leta 1990 objavil knjigo z naslovom »Projekt Weltethos« (Projekt svetovni etos), v kateri ob opori filozofije Immanuela Kanta obravnava vprašanje svetovnega nazora, ki bi med seboj povezoval vse ljudi in vse religije. Küng je za svoje delo prejel številna odlikovanja, med drugim več kot deset častnih doktoratov.

Prepoved poučevanja teologije, srečanje s papežem Benediktom XVI.

Leta 1979 mu je Rim odvzel dovoljenje za poučevanje teologije, med drugim zaradi njegove kritike o nezmotljivosti papeža. Ko je papež Benedikt XVI. – kot prefekt Kongregacije za nauk vere je bil Joseph Ratzinger pristojen za »primer Küng« - švicarskega teologa leta 2005 sprejel v svoji letni rezidenci v Castelgandolfu, je vest v svetu precej odmevala. Sogovornika sta razpravljala o projektu Svetovni etos ter odnosu med naravoslovnimi znanostmi, razumom in vero, ne pa o vprašanjih cerkvenega nauka. Po srečanju sta si izmenjala nekaj pisem. Küng nikoli ni prosil, naj mu Cerkev vrne dovoljenje za poučevanje.

»Zvest katoliški teolog«

Hans Küng je samega sebe vedno predstavljal kot »zvestega katoliškega teologa«. Njegove knjige v milijonskih nakladah so bile prevedene v več kot 30 jezikov, nekatere tudi v slovenščino.

Zadnji opaznejši javni nastop je imel Küng spomladi 2018: ustanova Svetovni etos in univerza v Tübingenu sta ob njegovem 90. rojstnem dnevu pripravila znanstveni simpozij, ki so se ga udeležili številni njegovi učenci in na nek način povzeli njegovo življenjsko delo.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh