Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je slovenski misijonar Ernest Saksida

Za vas piše:
J. M. / M. M. Š.
Objava: 14. 03. 2013 / 10:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je slovenski misijonar Ernest Saksida

Včeraj je v mestu Corumba v Braziliji v 94. letu starosti umrl Ernest Saksida, slovenski misijonar, ki v mestu Corumba ustanovil center za zapuščene otroke.

Včeraj je v mestu Corumba v Braziliji v 94. letu starosti umrl Ernest Saksida, slovenski misijonar, ki v mestu Corumba ustanovil center za zapuščene otroke iz skrajnega zahoda Brazilije. Gre za pravo mesto revnih otrok, ki deluje že 53 let in v katerem se za poklic usposabljajo mladi, ki bi bili sicer prepuščeni ulici.

Ernest Saksida, rojen v Dornberku v Vipavski dolini, je že leta 1935 odšel v misijone in postal duhovnik. Bil je izredno uspešen, za svoje delo je prejel več kot trideset priznanj, tudi najvišje brazilsko državno odlikovanje ter častni doktorat. Pomoč za svoje projekte je prejemal z vsega sveta. Znal je ognjevito pisati in še bolj nastopati za pravice »svojih« otrok na radiu in televiziji. Še lani decembra je bil del božične oddaje italijanske javne televizije RAI namenjen njegovim projektom. Kljub časovni in geografski razdalji od rodne Primorske je bil zaveden Slovenec, ki je, kljub temu, da ni obiskoval slovenskih šol, vse do konca odlično obvladal slovenski jezik. Ob neki priložnosti je povedal, da je bil njegov najsrečnejši dan, ko je prejel slovenski potni list.

Don Boskovo mesto, ki ga je ustanovil, se je začelo v neki baraki leta 1961. Z vztrajnim delom in velim darom za organizacijo se je razvil mogočen vzgojno-socialni center za mlade, skozi katerega je odšlo v življenje že nekaj deset tisoč mladih, usposobljenih, da sebi in drugim ustvarjajo nove življenjske razmere. Saksida je uvedel vzgojni model, ki spodbuja k odgovornosti; mladi v centru md seboj volijo župana in njegove svetovalce. V delovnih skupinah in šolah za red in napredek skrbijo sveti, ki jih sami izvolijo. Brazilska država gleda na delo Ernesta Sakside z veliko naklonjenostjo in spoštovanjem.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh