Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl je »zlati deček« Diego Maradona

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 25. 11. 2020 / 17:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.11.2020 / 08:45
Ustavi predvajanje Nalaganje

Umrl je »zlati deček« Diego Maradona

Nekdanji argentinski nogometaš je 30. oktobra letos dopolnil 60 let.

FOTO: arhiv Družine

V 61. letu starosti je na svojem domu v Tigreju v Buenos Airesu umrl nekdanji sloviti argentinski nogometaš Diego Armando Maradona, poročanje svetovnih medijev povzema STA. Maradona, ki je 30. oktobra letos dopolnil 60 let, je bil v začetku meseca operiran na možganih zaradi krvnega strdka, 11. novembra pa je bil po okrevanju izročen v domačo oskrbo.

Nekdanji argentinski reprezentant in svetovni prvak je bil sicer nazadnje trener argentinskega kluba z imenom Gimnasia de La Plata.

»Božja roka«

Znani nogometaš je svetovno slavo in posebno mesto v srcih ljubiteljev nogometa doma v Argentini in po vsem svetu dobil s svojimi dejanji in igrami na svetovnem prvenstvu v Mehiki leta 1986, ko je z roko dosegel gol proti Angliji. V medijih so Maradonino roko poimenovali kar »Božja roka«: to besedno zvezo je uporabil tudi sam legendarni nogometaš. Kot spominja STA, so Argentinci na tem zaključnem turnirju osvojili naslov svetovnih prvakov, v velikem finalu so premagali Nemce s 3:2.

Maradona je v svoji bogati nogometni karieri igral za ekipe Argentinos Juniors, Boco Juniors, Barcelono, Napoli, Sevillo in Newell's Old Boys. Kot trener je delal v Mehiki, Združenih arabskih emiratih in rodni Argentini. Med letoma 2008 in 2010 je bil tudi selektor argentinske reprezentance.


FOTO: arhiv Družine

»Papež Frančišek me je znova pripeljal v Katoliško cerkev«

Oktobra 2016 je argentinska nogometna legenda na željo papeža Frančiška v Rimu še enkrat stopila na nogometno igrišče. Na dobrodelni nogometni tekmi za pomož žrtvam potresa v srednji Italiji je na olimpijskem stadionu v Rimu okoli 10.000 gledalcem predstavil svoje spretnosti z nogometno žogo. V dvoboju je ekipa, ki jo je izbral brazilski nogometni zvezdnik Ronaldinho, premagala Maradonino moštvo s 4:3.

Papež je Maradono in druge igralce pred tem sprejel v Vatikanu. »Diego, čakal sem nate«, naj bi Frančišek po navedbah italijanskih medijev pozdravil svojega rojaka. Maradona je takrat ob prihodu v Italijo oznanil, da ga je papež Frančišek znova pripeljal v Katoliško cerkev. Svetemu očetu je podaril nogometni dres argentinske narodne reprezentance s svojim podpisom, ki ga danes hranijo v Vatikanskih muzejih.


FOTO: Wikipedia

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh