Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl kardinal Angelo Sodano

Za vas piše:
T. M.
Objava: 28. 05. 2022 / 13:20
Oznake: Cerkev, Papež, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2022 / 15:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl kardinal Angelo Sodano
Kardinal Angelo Sodano. FOTO: Vatican News

Umrl kardinal Angelo Sodano

V 95. letu starosti je umrl kardinal Angelo Sodano.

»Vatikansko diplomacijo je kot državni tajnik vodil kar 15 let, bil pa je tudi dekan kardinalskega zbora. Potem ko se je okužil s koronavirusom, je bil 9. maja zaradi pljučnice sprejet v rimsko bolnišnico Columbus-Gemelli,« poroča Vatican News. 

Zgleden in ljubeč pastir

Papež Frančišek je v sožalnem telegramu zapisal: »Odhod kardinala Angela Sodana v mojem srcu zbuja občutke hvaležnosti Gospodu za dar tega spoštovanega moža Cerkve, ki je velikodušno živel svoje duhovništvo najprej v škofiji Asti in nato do konca svojega dolgega življenja v službi Svetega sedeža.« 

Kardinal Angelo Sodano se je rodil 23. novembra 1927 v Piemontu. Leta 1950 je bil posvečen v duhovnika. Na Papeški univerzi Gregoriana je študiral teologijo, na Lateranski univerzi pa cerkveno pravo. 

»Leta 1959 je bil poklican v službo Svetega sedeža, se izobraževal na Papeški cerkveni akademiji, zatem pa kot tajnik služboval na apostolskih nunciaturah v Ekvadorju, Urugvaju in Čilu. Leta 1968 se je vrnil v Rim in dobrih deset let delal v Svetu za javne zadeve Cerkve. Leta 1978 je prejel škofovsko posvečenje in bil imenovan za apostolskega nuncija v Čilu, kjer je ostal deset let. Leta 1988 je bil poklican nazaj v Vatikan, leto zatem pa je postal tajnik za odnose z državami,« so o njem zapisali na spletni strani Vatican News. 

Sveti sedež je zastopal na različnih mednarodnih srečanjih

Sodano je bil leta 1991 umeščen za kardinala in postal državni tajnik papeža Janeza Pavla II. Papež Benedikt XVI. je takoj po svoji izvolitvi leta 2005 kardinala Sodana potrdil kot državnega tajnika ter odobril njegovo izvolitev za dekana kardinalskega zbora. Le nekaj mesecev pozneje je Sodano ponudil svoj odstop z mesta državnega tajnika. Leta 2019 pa je papež Frančišek sprejel tudi Sodanov odstop z mesta dekana kardinalskega zbora.

Angelo Sodano v ljubljanski stolnici. FOTO: Tatjana Splichal

Večkrat je obiskal Slovenijo in si močno prizadeval za njeno samostojnost 

Kardinal Sodano si je dejavno prizadeval za slovensko osamosvojitev, saj je bil v času osamosvajanja Slovenije državni tajnik Svetega sedeža (leta 1991 ga je na to funkcijo imenoval papež Janez Pavel II). 

Eden njegovih prvih mednarodnih izzivov je bil postopek za mednarodno priznanje Slovenije in Hrvaške, pri čemer so mu koristile tudi izkušnje dolgoletne diplomatske kariere. 

Za zasluge in osebni prispevek k mednarodnemu priznanju in uveljavljanju slovenske države je kardinal Sodano leta 1992 prejel zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Zadnjič je Slovenijo obiskal leta 2012

Kardinal Sodano je bil v Sloveniji večkrat: najprej ob obeh obiskih papeža Janeza Pavla II. (leta 1996 in 1999), ob 20. obletnici samostojnosti Republike Slovenije ter leta 2012 na zasebnem obisku. 

Takrat je kardinal Sodano obiskal tudi kraje, ki so bili v času prve svetovne vojne na območju Soške fronte močno prizadeti, ter tam molil za mir in spravo med narodi. 

Ob tem obisku je takole nagovoril slovenske katoličane: »Mir z vami je pozdrav, s katerim se škof obrne na vernike ob začetku vsake svete maše. Mir z vami je tudi pozdrav, ki danes kar sam prihaja iz mojega srca, ko vas vidim zbrane okrog Gospodovega oltarja na ta praznični nedeljski dan. Vsem prinašam pozdrav papeža Benedikta XVI., ki vam je v duhu blizu in ki se danes združuje z nami v molitvi za potrebe Cerkve in vsega sveta.« 

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh