Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl Miklavž Niko Hribar, fokolarin iz Beograda

Za vas piše:
A. R.
Objava: 17. 03. 2022 / 10:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.03.2022 / 11:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl Miklavž Niko Hribar, fokolarin iz Beograda
FOTO: Nadškofija Beograd

Umrl Miklavž Niko Hribar, fokolarin iz Beograda

V 68. letu starosti je v ponedeljek, 14. marca – na dan smrti ustanoviteljice Gibanja fokolarov Chiare Lubich, umrl Miklavž Niko Hribar, vodja moške skupnosti fokolarov v Beogradu, je sporočila beograjska nadškofija.

Miklavž Niko Hribar se je kot četrti in najmlajši otrok v družini Zorana in Elizabete Hribar rodil 17. oktobra 1954 v Ljubljani. Odraščal je s sestrama Moniko in Angeliko ter bratom Alešem.

Karizmo edinosti Chiare Lubich je Niko spoznal prek sestre Angelike. Po končani gimnaziji v Ljubljani je za dve leti odšel v Loppiano, po vrnitvi v Ljubljano je doštudiral gradbeništvo ter se po odsluženem vojaškem roku v Leskovacu zaposlil kot gradbeni inženir v Ljubljani.

Iz Novega Sada v Križevce 

Leta 1983 se je pridružil fokolarom v Novem Sadu, dve leti kasneje pa je odšel v Križevce, kjer je takratni škof križevske eparhije msgr. Slavomir Miklovš Gibanju fokolarov dal svojo rezidenco v uporabo. Niko Hribar je tam sodeloval pri urejanju prostorov za pripravo Mariapolija julija 1986. Kasneje je ta kraj postal duhovno središče Marijinega dela, za kar je bilo treba prenoviti prostore. Pri tem je Niko v veliki meri spremljal in konkretno sodeloval pri celotni obnovi in rekonstrukciji.

Sodeloval pri obnovi zagrebške in beograjske katedrale

Leta 1990 je Niko soustanovil še danes delujoče podjetje za arhitekturno projektiranje ARBI d.o.o. na Kaptolu v Zagrebu. Podjetje je vodil več kot 30 let, med drugim je sodeloval pri prenovi zabreške katedrale.

Zadnjih pet let svojega življenja je preživel v Beogradu in bil soodgovoren za Gibanje fokolarov v Republiki Srbiji. Kor predani fokolarin je bil tajnik tamkajšnjega Društva redovnikov in redovnic, sodeloval je pri obnovi katedrale Marijinega vnebovzetja v Beogradu in okoliških objektov.

Slovo v Beogradu, pogreb v Ljubljani

V Beogradu se bodo od pokojnega poslovili danes v svetišču Marijinega vnebovzetja v Beogradu. Sveto mašo bo daroval pokojnikov rojak, beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar, ob prisotnosti apostolskega nuncija v Srbiji msgr. Luciana Surianija in drugih katoliških duhovnikov. Pokojnika bodo nato prepeljali v Ljubljano, datum pogreba bo Gibanje fokolarov spočilo naknadno.

Nalaganje
Nazaj na vrh