Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl nekdanji avstrijski podkancler Erhard Busek

Za vas piše:
M. M.
Objava: 14. 03. 2022 / 15:44
Oznake: Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2022 / 16:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl nekdanji avstrijski podkancler Erhard Busek
Erhard Busek (1941-2022). FOTO: Wikipedia

Umrl nekdanji avstrijski podkancler Erhard Busek

Dobrih deset dni, preden bi dopolnil 81 let, se je poslovil nekdanji avstrijski podkancler Erhard Busek, pomembna osebnost Avstrijske ljudske stranke (ŐVP), odkrit kristjan in med drugim zagovornik slovenske samostojnosti.

Nekdanjemu avstrijskemu podkanclerju (1991-1995) se je poklonil tudi kardinal in dunajski nadškof Christoph Schönborn, ki o Busku govori z izbranimi besedami, med drugim, da je bil verodostojen predstavnik krščanskih stališč v politiki in družbi, njegovo življenje in delo pa sta bila podprta s krščansko-socialnim prepričanjem.

Kristjan in krščanski politik

Busek se je vedno videl kot kristjan in krščanski politik, je za avstrijski Kathpress povedal Schőnborn. Busek je bil ena najvplivnejših osebnosti ljudske stranke, ki se je vseskozi ukvarjala z gradnjo mostov do političnih nasprotnikov ter krepitvijo sodelovanja in skupnega dobra. Poleg tega je bil Busek po mnenju Schőnborna velik Evropejec: »Erhard Busek je imel široko perspektivo. Bil je odločen Evropejec.«

Iskal druga mnenja in odprt za dialog

Predsednik Katoliške akcije Avstrije (KAÖ) Ferdinand Kaineder je ob njegovi smrti poudaril, da je bil temelj Buskovega političnega delovanja katoliški socialni nauk: »Busek je bil krščansko-socialni obraz Avstrijske ljudske stranke in odločen zagovornik liberalne demokracije. Zelo smo mu hvaležni za to zavezo,« je dejal Kaineder in dodal, da je Buska kot človeka in politika dodatno odlikovalo iskanje partnerjev za dialog v vseh smereh. »Ni se le premikal v lastnem mnenjskem mehurčku, ampak je vedno iskal druga mnenja in resno poslušal.« Poleg tega je bil prepričan, da mora biti Cerkev, ki naj bi bila družbeno učinkovita, »tudi po svoji konstituciji združljiva s sodobno družbo,« je še povedal Kaineder.

Odziv slovenske politike

Na smrt nekdanjega avstrijskega podkanclerja so se odzvali tudi nekateri slovenski politiki. Predsednik vlade Janez Janša je na Twitterju zapisal: »Bil je velik državnik in prijatelj Slovenije. Počivaj v miru, dragi Erhard, nikoli ne bomo pozabili naklonjenosti Sloveniji v najtežjih časih.« Predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle je za avstrijsko agencijo APA povedal: »Izgubili smo veliko osebnost v avstrijski in evropski politiki. Busek ni bil ošaben in obseden z oblastjo«, ampak vselej intelektualno pošten in »vizionar«. Predsednik republike Borut Pahor je Erhardu Busku decembra 2019 podelil srebrni red za zasluge za njegov prispevek za mednarodno priznanje Slovenije, spominjajo pri STA.


Nalaganje
Nazaj na vrh