Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrl nekdanji grški kralj Konstantin II.

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 11. 01. 2023 / 12:49
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 11.01.2023 / 14:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrl nekdanji grški kralj Konstantin II.
Konstantin II. leta 1987. FOTO: Wikipedia

Umrl nekdanji grški kralj Konstantin II.

Zadnji grški kralj Konstantin II. je v starosti 82 let včeraj umrl za posledicami možganske kapi, so iz zasebne bolnišnice v Atenah sporočili njegovi zdravniki. Konstantin II. je bil bratranec britanskega kralja Karla III.

Kot spominjajo pri britanskem BBC, je Konstantin II. na prestol sedel leta 1964 v izjemno nemirnem obdobju grške zgodovine, ki se je tri leta pozneje končalo z vojaškim udarom. Po neuspelem protiukrepu je bil kmalu prisiljen pobegniti v tujino. V obdobju vojaške diktature je Konstantin II. uradno ostal vodja države, toda leta 1973 je bila kraljevina ukinjena.

Kralj je z družino najprej pobegnil v Rim in se nato leta 1974 preselil v London, pa spominjajo pri STA. Ko je istega leta vojaški režim v Grčiji padel, se Grki na referendumu po vnovični vzpostavitvi demokracije niso odločili za oživitev kraljevine.

Konstantinu II. je bilo po ukinitvi kraljevine odvzeto grško državljanstvo. 

Konstantinu II. je bilo pozneje celo odvzeto grško državljanstvo. Poročen je bil z dansko princeso Anne-Marie, v zakonu se jima je rodilo pet otrok.

Leta 2002 je skupaj z drugimi družinskimi člani prejel odškodnino za svoje nekdanje premoženje v državi in se leta 2013 vrnil v domovino.

Nekdanji grški kralj je bil navdušen jadralec in je leta 1960 na olimpijskih igrah v Rimu osvojil zlato medaljo v ekipnem tekmovanju.

Konstantin II. je bil navdušen jadralec in je leta 1960 na olimpijskih igrah v Rimu osvojil zlato medaljo v ekipnem tekmovanju. Pozneje je bil tudi član Mednarodnega olimpijskega odbora.

Kupi v trgovini

Grške pesmi
Poezija
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh