Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Umrla je kraljica rokenrola Tina Turner

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 25. 05. 2023 / 06:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.05.2023 / 06:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Umrla je kraljica rokenrola Tina Turner
Tina Turner je bila ena največkrat predvajanih in nagrajevanih glasbenic v zgodovini. FOTO: Twitter

Umrla je kraljica rokenrola Tina Turner

Po dolgi bolezni je v starosti 83 let umrla kraljica rokenrola, v ZDA rojena in v Švici živeča Tina Turner (26. november 1939 – 24. maj 2023), ena največkrat predvajanih, prodajanih in nagrajevanih glasbenih izvajalk v zgodovini.

Njeno življenje je zaznamovala glasbena in zasebna zveza s kitaristom in producentom Ikom Turnerjem, s katerim sta ustvarila številne uspešnice, njun zakon pa je bil podvržen nasilju, kar je leta 1976 tudi botrovalo ločitvi. Tinine največkrat predvajane pesmi so bile The Best, What's Love Got To Do With It in Proud Mary. Prejela je osem grammyjev in leta 1988 v Riu nastopila pred tedaj rekordnimi 180.000 gledalci.

Uspešna tudi kot igralka

Njenih deset studijskih albumov je bilo prodanih v 200 milijonih izvodov, po izboru revije Rolling Stone pa je pristala na 63. mestu večne lestvice stotih največjih umetnikov vseh časov in na 17. mestu največjih pevk in pevcev vseh časov. Uspešna je bila tudi kot igralka, med drugim je ob Melu Gibsonu nastopila v akcijskem filmu Pobesneli Max III. (1985).

Začetki v cerkvenih zborih

Tina Turner je že v otroštvu odkrila moč svojega glasu. Kot mlada deklica se je preselila k strogo vernima starima staršema po očetovi strani, Alexu in Roxanni Bullock, ki sta bila diakonski par v misijonski baptistični cerkvi Woodlawn v Tennesseeju, kjer je Tina gojila svoj pevski talent v cerkvenem zboru, podobno kot že prej tudi v zboru baptistične cerkve Nutbush's Spring Hill.


Budistka-baptistka

Turnerjeva je bila torej vzgojena v baptistični družini, a je sredi 70. let prejšnjega stoletja postala deklarirana budistka, nazadnje pa se je opredeljevala za budistko-baptistko, saj je po njenem »osnovno sporočilo obeh religij enako«.

Gospel album nominiran za grammyja

»Budizem mi je dobesedno rešil življenje,« je Tina Turner izjavila nekoč. Med svojim izjemno težavnim zakonom z Ikom Turnerjem je pevka leta 1974 z njim izdala tudi gospel album The Gospel According to Ike & Tina, ki je bil tudi nominiran za grammyja, navsezadnje pa je bil črnski gospel prva glasba, ki jo je še kot majhna deklica slišala.

Srečanje z dalajlamo

Leta 2005 se je Turnerjeva v švicarskem Einsiedelnu srečala z dalajlamo. Štiri leta pozneje je sodelovala pri nastanku zgoščenke Beyond, ki je povezovala glasbeno tradicijo budizma s krščanskimi spevi, sama pa je na albumu prebirala lastna duhovna besedila, »ki naj bi poslušalce spodbudila k prizadevanju za mir izven konfesionalnih meja«.

Poklonila se ji je tudi Nasa

Ob smrti so se Tini Turner poklonili mnogi, med drugim tudi vesoljska agencija Nasa z zapisom: »Preprosto najboljša! Glasbena legenda Tina Turner je kot kraljica rokenrola blestela na odrih in v srcih milijonov. Njena zapuščina bo za vedno živela med zvezdami!« Po mnogih zdravstvenih težavah v zadnjem obdobju (rak, možganska kap, odpoved ledvic) je včeraj umrla v Švici, kjer je tudi živela.

Kupi v trgovini

Razprodano
Mladi slovenski glasbeniki v Evropi
Priročniki za glasbo in film
25,87€
Nalaganje
Nazaj na vrh