Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Unicef prižiga »izobraževalni alarm«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 09. 2022 / 13:25
Oznake: Družba, Svet, Šolstvo
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2022 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Unicef prižiga »izobraževalni alarm«
Šoloobvezni deklici v Šrilanki. FOTO: Vatican Media

Unicef prižiga »izobraževalni alarm«

Sklad Združenih narodov za otroke (UNICEF) sproža »alarm na področju izobraževanja«: po nekaterih ocenah lahko le tretjina desetletnikov po vsem svetu prebere in razume preprosto napisano zgodbo - pred izbruhom koronaepidemije jih je bilo takšnih približno polovica.

Unicef je ob koncu tedna opozoril na premalo financirane šole, slabo plačane in premalo usposobljene učitelje, prenatrpane učilnice in zastarele učne načrte. Vse to po njihovem mnenju občutno zmanjšuje možnosti otrok, da bi izkoristili svoje zmožnosti in sposobnosti, poroča spletni portal Vatican News.

Dolgotrajno zaprtje šol in pomanjkanje dostopa do kakovostnega izobraževanja med koronaepidemijo sta razkrila in poslabšala že obstoječo učno krizo.

Razvoj našega izobraževalnega sistema je po definiciji razvoj naše prihodnosti, zatrjujejo pri Unicefu, zato je nujno, so prepričani, da »obrnemo sedanje smernice ali pa se soočimo s posledicami, ki jih bo imelo pomanjkanje ali celo odsotnost izobraževanja celotne generacije«.

Po Unicefovih podatkih sta dolgotrajno zaprtje šol in pomanjkanje dostopa do kakovostnega izobraževanja med koronaepidemijo razkrila in poslabšala že obstoječo učno krizo, zaradi katere je na milijone učencev po vsem svetu ostalo brez osnovnega znanja računanja in pisanja.

Nalaganje
Nazaj na vrh