Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Ukrajini od začetka vojne ubitih ali ranjenih skoraj 1.000 otrok

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 08. 2022 / 09:53
Oznake: Mladi, Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.08.2022 / 15:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Ukrajini od začetka vojne ubitih ali ranjenih skoraj 1.000 otrok
Otroci v Ukrajini potrebujejo mir in stabilnost, opozarjajo Združeni narodi. FOTO: zajem zaslona

V Ukrajini od začetka vojne ubitih ali ranjenih skoraj 1.000 otrok

Jutri bo minilo pol leta od ruske agresije na Ukrajino. Po podatkih Unicefa je bilo v tem obdobju v nasilnih dejanjih ubitih ali ranjenih 972 otrok. »Znova, kot v vseh vojnah, lahkomiselne odločitve odraslih izpostavljajo otroke izjemnemu tveganju. Ni tovrstnih oboroženih operacij, ki ne bi povzročile škode otrok,« je v izjavi dejala izvršna direktorica Unicefa Catherine Russell.

To v povprečju predstavlja več kot pet na dan, Russlova pa je opozorila, da je »pravo število veliko višje«. Ob tem je povedala, da je večina otroških žrtev posledica uporabe eksplozivnega orožja, ki »ne razlikuje med civilisti in borci«, zlasti na naseljenih območjih, kot se je to zgodilo v mestih Mariupol, Lugansk, Kremenčuk in Vinica.

Boleče izkušnje za otroke

Skoraj vsak otrok v Ukrajini je bil doslej izpostavljen zelo bolečim preizkušnjam. Tisti, ki bežijo pred nasiljem, so izpostavljeni velikemu tveganju ločitve družine, zlorabe, spolnega izkoriščanja, nadaljnjih napadov in trgovine z ljudmi, opozarjajo Združeni narodi.

Starši se bojijo otroke pošiljati v šolo

Russllova je dejala, da je začetek šolskega leta, ki se začenja čez dober teden dni, oster opomin, koliko so izgubili otroci v Ukrajini. Stopnjevanje sovražnosti je namreč opustošilo izobraževalni sistem. Unicef ocenjuje, da je bila ena od desetih šol poškodovana ali uničena. Ker so bile šole tarča napadov se starši bojijo pošiljanja svojih otrok v šolske klopi.

Takojšnja prekinitev ognja

»Vsi otroci morajo biti v šoli in se učiti, vključno z otroki, ki so se znašli v izrednih razmerah. Otroci v Ukrajini in tisti, ki so bili razseljeni zaradi te vojne, niso nobena izjema,« je poudarila Russllova in pozvala k takojšnji prekinitvi ognja. Otroke je treba zaščititi tudi pred poškodbami, kar vključuje prenehanje »brutalne uporabe« eksplozivnega orožja v naseljenih območjih ter napadov na civilne objekte in infrastrukturo.

Otroci potrebujejo mir

»Ukrajinski otroci nujno potrebujejo varnost, stabilnost, dostop do varnega učenja in storitev zaščite otrok ter psihosocialne podpore,« je zaključila izvršna direktorica Unicefa in dodala: »Toda ukrajinski otroci bolj kot karkoli drugega potrebujejo mir.«

Po podatkih Unicefa je bilo v tem obdobju v nasilnih dejanjih v Ukrajini ubitih ali ranjenih 972 otrok.

Civilisti zapuščajo Kijev

Svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Aleksander Rodnjanski je po navedbah tujih medijev dejal, da številni civilisti zapuščajo Kijev zaradi strahu pred ruskim napadom pred jutrišnjem dnem neodvisnosti države. »V zraku je vsekakor nekaj zaskrbljenosti,« je Rodnyansky povedal za BBC Radio 4 v oddaji Today. Rodnjanski je poudaril, da ima vlada vzpostavljeno zračno obrambo in da potekajo protiteroristične operacije za boj proti morebitnim načrtovanim ruskim napadom.

Nalaganje
Nazaj na vrh