Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Unicef: Vsakih pet sekund na svetu umre otrok

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 09. 2013 / 06:03
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Unicef: Vsakih pet sekund na svetu umre otrok

Unicef: Vsakih pet sekund na svetu umre otrok

Cilj, da bi smrtnost otrok do konca leta 2015 zmanjšali za dve tretjini, predvidoma ne bo dosežen.

Umrljivost otrok po navedbah Sklada Združenih narodov za pomoč otrokom Unicef po vsem svetu rahlo upada. Še vedno pa vsakih pet sekund na svetu umre majhen otrok, so konec minulega tedna sporočili z urada omenjene organizacije v Kölnu. Cilj Unicefa, da bi smrtnost otrok do konca leta 2015 zmanjšali za dve tretjini, predvidoma ne bo dosežen.

Kot kažejo izsledki raziskave, danes več otrok dočaka svoj peti rojstni dan kot kdaj koli prej. Od leta 1990 so po svetu uspeli smrtnost dojenčkov in malčkov z več kot 12 milijonov skoraj prepoloviti, na 6,6 milijonov. Tudi v najrevnejših državah, kot sta denimo Etiopija in Bangladeš, jim je s kampanjami cepljenja in zdravstveno oskrbo uspelo znatno izboljšati možnosti preživetja.

»S preprostimi in cenovno dosegljivimi sredstvi, kot so cepiva, antibiotiki, mreže za zaščito pred komarji, in z boljšo oskrbo mater in otrok med in po rojstvu je bilo moč rešiti na milijone otrok«, je pojasnil nemški predstavnik Unicefa.

Še vedno se v Južni Aziji in na jugu Afrike rodijo štirje izmed petih dečkov in deklic, ki umrejo pred svojim petim rojstnim dnem. Do polovice vseh smrti pri malčkih pride v zgolj petih državah: Indiji, Nigeriji, Pakistanu, Demokratični republiki Kongo in na Kitajskem. Statistično po navedbah Unicefa otrokom največja nevarnost grozi v Sierra Leoneju: 182 izmed 1.000 otrok izgubi življenje v rosni mladosti. Za primerjavo: v Nemčiji, kjer so izsledke omenjene raziskave objavili, je to razmerje 4 proti 1.000.

Najpogostejši vzroki smrti so še vedno pljučnica (17 %), zapleti po prezgodnjem rojstvu (15 %), zapleti med porodom (10 %), driska (9 %) in malarija (7 %). Skoraj polovica otrok, mlajših od petih let, umre zaradi podhranjenosti. Milijon novorojencev vsako leto umre isti dan, ko se rodijo.

Unicefova analiza pa prinaša tudi znamenja upanja. Številne države so že dosegle cilj Združenih narodov s preloma tisočletja za zmanjšanje smrtnosti otrok. Brazilija je med leti 1990 in 2012 stopnjo uspela znižati za kar 77 %, Kitajska pa za 74 %. Presenetljivo je tudi, da se je smrtnost otrok za 60 % ali več znižala tudi v najrevnejših državah: v Etiopiji, Bangladešu, Liberiji, Malaviju, Nepalu, Vzhodnem Timorju in Tanzaniji.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine / T. S.

Kupi v trgovini

Novo
Klic
Za mladino
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh