Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uničujoča moč nasilja

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 27. 09. 2021 / 10:30
Oznake: Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2021 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uničujoča moč nasilja
Dr. Elisabeth Lukas

Uničujoča moč nasilja

Celjska Mohorjeva družba je izdala knjigo z naslovom Nasilje in podnaslovom Od razumevanja vzrokov k iskanju rešitev.

V zborniku dvanajst avtorjev vsak s svojega raziskovalnega področja odstira različne obraze nasilja, predvsem v luči medosebnih odnosov. Dosedanjo teorijo in raziskave združujejo s kliničnimi izkušnjami.

Raziskovani mehanizmi pomagajo razumeti dinamiko nasilja, terapevtske intervence pa pripomorejo pri predelovanju travme nasilja in razreševanju posledic, da se te ne prenašajo v naslednje rodove.

Posledice nasilja in njihovo razreševanje ponazorijo znotraj terapevtskega odnosa v relacijski družinski terapiji.

Uničujoča moč nasilja ima veliko obrazov in mask

Avtorji posameznih poglavij so raziskovalci različnih akademskih področij, večinoma so zakonski in družinski terapevti po modelu relacijske družinske terapije oziroma strokovnjaki, ki se vrsto let srečujejo z razreševanjem nasilja v klinični praksi.

Posamezna poglavja so zato ne le teoretično jasna, temveč temeljijo na praktičnih konceptih in ponujajo širši uvid v problematiko nasilja. Gostujoči avtorji s Hrvaške, Poljske in Norveške uvid v problematiko dodatno razširijo, kar predstavlja pomemben doprinos k razumevanju večplastnosti nasilja.

Zbornik je uredila dr. Sara Jerebic

Avtorji besedil so dr. Christian Gostečnik, dr. Barbara Simonič, dr. Nataša Rijavec Klobučar, dr. Drago Jerebic, Jasna Klara Lipovšek, dr. Saša Poljak Lukek, Tanja Valenta, dr. sc. Jasminka Zloković, dr. Tanja Repič Slavič, dr. Tanja Pate, dr. Andrej Saje in dr. hab. Elżbieta Osewska.

Sara Jerebic je zakonska in družinska terapevtka. Terapevtsko delo skupaj z možem Dragom izvaja na Družinskem inštitutu Bližina (www.blizina.si) v Celju in Ljubljani. Poleg dela z zakonci se posveča tudi terapiji z otroki, kjer je razvila edinstveni model obravnave otrok.

V dvanajstih letih sta skupaj opravila prek 14.000 neposrednih terapevtskih ur, se srečala z več kot 1.200 družinami ter izvedla prek 400 predavanj.

Elisabeth Lukas: Stori prvi korak 

Celjska Mohorjeva družba je izdala prevod knjige nemške psihoterapevtke dr. Elisabeth Lukas z naslovom Stori prvi korak  in podnaslovom Reševanje sporov, ustvarjanje miru.

V družini, v službi, med sosedi, v javnem in političnem prostoru – povsod naše odnose zastrupljajo navidezno nerešljivi konflikti. Kljub najboljšim namenom pogosto tragično uidejo nadzoru. Poraženi nasprotniki pa so le tleča žerjavica sovraštva.

Če smo v tej nevarni igri pripravljeni tvegati »vnaprejšnji vložek«, lahko po jasno začrtanih stopnjah in preizkušenih metodah stopimo iz začaranega kroga proti trajnemu sožitju. Z izpolnjenim smislom lahko namreč iz vsakega spora vsi izstopimo kot zmagovalci.

Spori so neizogiben del življenja

Stori prvi korak je poljuden priročnik, ki lahko učinkovito pomaga reševati spore tako med šolarji, partnerjema v intimnem odnosu in zagrenjenimi sorodniki kot med sodelavci v večjih ali manjših kolektivih, političnimi tekmeci v koalicijskih pogajanjih ter nenazadnje med sprtimi narodi, ki stoletja ostajajo na nasprotnih okopih.

Spori so sicer neizogiben del življenja. V najtežje se zapletemo znotraj samih sebe. V prvem delu zato avtorica spregovori o reševanju notranjih konfliktov. Vsakega izmed njih moramo osmisliti in se ga naučiti razelektriti s plovbo po doživljajskem toku in z določanjem življenjskih prioritet.

Naši spori in prepiri z bližnjimi in ljudmi na širši družbeni ravni so pogosto le podaljšek naših notranjih razprtij. Lukasova bralca s konkretnimi primeri pouči in vodi skozi proces razreševanja takih in drugačnih sporov.

Ne v udarcu nazaj, rešitev je v prvem koraku naprej

Katera polena smo sami vrgli nasprotniku pod noge? Zakaj se tako počuti in zakaj se tako odziva? Kaj bi lahko storili, da bi ostali zvesti svojim občutjem in hkrati nasprotniku prizanesli z najhujšim povračilnim udarcem?

Kakšno rešitev iz svojega svobodnega prostora osebne izbire bi lahko izbrali, da bi iz kočljivega položaja odšli pokončno in brez globljih ran v odnosu?

Vse to so vprašanja, s katerimi bi nas skozi proces razreševanja sporov vodil usposobljen logoterapevt. Lahko pa se jih z malo vaje oprimemo tudi sami in iz naslednjega spora doma ali v službi odidemo s toplim občutkom skupnega zadovoljstva.

Če namreč »zmaga« temelji na brezobzirnosti do sočloveka, nikoli ni zares sladka, kaj šele dolgotrajna.

Kot je v spremni besedi dodal dr. Jože Ramovš, gre za knjigo, ki lahko koristi in spremeni življenje vsakemu človeku. Slovencem kot narodu pa bi jo morali predpisati skoraj na recept.

Avtorica knjige je napisala 38 strokovnih knjig

Univerzitetna profesorica dr. Elisabeth Lukas (1942) je študirala psihologijo na Dunajski univerzi, kjer jo je odločilno zaznamovalo srečanje s prof. dr. Viktorjem Franklom, utemeljiteljem logoterapije.

Že kot doktorandka je na podlagi njegovih znanstvenih tez oblikovala psihološki vprašalnik, t. i. logotest, ki je bil pozneje preveden v 16 jezikov in ga uporabljajo pri številnih znanstvenih raziskavah.

Od leta 1973 je v Nemčiji delovala kot klinična psihologinja in psihoterapevtka, nato pa je prevzela strokovno vodenje Južnonemškega inštituta za logoterapijo v Fürstenfeldbrucku pri Münchnu, ki sta ga leta 1986 osnovala z možem.

Znana je tudi kot predavateljica, docentka in avtorica. Njenih 38 strokovnih knjig je doživelo 77 prevodnih izdaj v 17 jezikih.

S predavanji in z javnim delovanjem je Elisabeth Lukas ključno vplivala na nastanek novih logoterapevtskih centrov v različnih državah v Evropi in Ameriki, z razširjanjem nadvse aktualne Franklove miselne zapuščine pa je pomembno pripomogla tudi k njegovi prepoznavnosti v evropskem prostoru.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh