Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Upamo, da se bomo lahko vrnili v Kabul«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 09. 2021 / 10:26
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.09.2021 / 11:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Upamo, da se bomo lahko vrnili v Kabul«
Kristjani so kljub težkim razmeram v Afganistanu trdno odločeni, da se bodo vrnili v to azijsko državo FOTO: Vatican Media

»Upamo, da se bomo lahko vrnili v Kabul«

Ob začetku nemirov v Afganistanu smo poročali o poslednjem katoliškem duhovniku, ki je še vztrajal v Kabulu: to je bil p. Gianni Scalese, italijanski redovnik, ki je živel in deloval v prostorih rimskega veleposlaništva v afganistanski prestolnici.

Po približno mesecu dni po prevzemu oblasti s strani talibanov je navzočnost Katoliške cerkve v Afganistanu skrajno okrnjena. Tudi p. Scalese je konec avgusta s skupino afganistanskih otrok in redovnic Misijonark ljubezni pripotoval v Rim. Kristjani kljub težkim razmeram v tej azijski državi izražajo trdno odločenost, da se bodo vrnili Afganistan in na kraju samem po svojih najboljših močeh pomagali trpečim ljudem. P. Scalese je o svojem delovanju v Afganistanu spregovoril za spletni portal Vatican News.

Prihod katoliškega duhovnika v Evropo je zaznamoval žalosten, začasen konec navzočnosti Katoliške cerkve v Afganistanu.

P. Giovanni Scalese je bil skoraj osem let edini katoliški duhovnik v Kabulu. V prostorih italijanskega veleposlaništva je vsak dan obhajal bogoslužje za tujce v afganistanski prestolnici v edinih katoliških prostorih v mestu. Konec letošnjega avgusta se je skupaj s petimi redovnicami in 14 otroki s težavami v telesnem ali duševnem razvoju v starosti od šest do dvajset let, za katere te skrbijo, vrnil v svojo domovino Italijo. Prihod skupine v Evropo je zaznamoval žalosten, začasen konec navzočnosti Katoliške cerkve v tej azijski deželi, kamor je prišla pred stotimi leti med pontifikatom papeža Pija XI.

Po besedah p. Scaleseja si nihče ni predstavljal, da bo moral državo zapustiti na takšen način. Sam je po sedmih letih sicer premišljeval o morebitni premestitvi, ampak ne tako, kot se je zgodila, temveč na običajen način, kot je bil vajen znotraj mehanizma Katoliške cerkve. Življenje pa jim je, je pojasnil italijanski redovnik, pripravilo presenečenje. Zadovoljen je sicer, da so uspeli varno zapustiti Afganistan, da so sestre in otroci na varnem, da jim gre dobro. Za vse to se iskreno zahvaljujejo Gospodu. Kljub temu pa jim je hudo, da so morali zapustiti državo, ki se je znašla v tako veliki stiski. Vsi skupaj iskreno upajo, da se bodo razmere sčasoma uredile in da bo znova mogoče nadaljevati delo Cerkve v Afganistanu.

Slepo afganistansko dekle, ki se v Kabulu uči pisave za slepe - septembra 2012 FOTO: Vatican Media

Tvegano delovanje

P. Scalese je bil pristojen za katoliško misijo v Afganistanu. To so bila težka leta, je povedal v pogovoru za Vatican News: večino časa niti ni mogel zapustiti sedeža italijanskega veleposlaništva – pa ne zato, ker bi mu to kdo prepovedal, temveč zato, ker niso bili zagotovljeni varnostni pogoji.

V zadnjih dveh letih, pripoveduje pater, pa so bili še dodatni varnostni razlogi, ki so oteževali delovanje v državi: zdravstveni ukrepi zaradi koronaepidemije, ki so privedli do popolnega zaprtja tudi na veleposlaništvu; verniki niso smeli prihajati niti k bogoslužjem. To je bilo zelo težko obdobje, ko je bil sicer navzoč v državi, vendar ni smel opravljati nobenega pastoralnega dela.

Delovanje v Afganistanu so močno ovirali varnostni pogoji, zadnje dve leti pa tudi protikoronski ukrepi.

Redovnice so do zadnjega lahko opravljale družbeno in človekoljubno delo, zdaj pa so morale zaradi političnih razmer državo zapustiti, kar izredno obžalujejo. Vsi skupaj upajo, je poudaril p. Scalese, da se bodo lahko kmalu vrnili v Afganistan. Trdno so prepričani, da se bodo razmere toliko uredile.

Kupi v trgovini

Razumeti islam in džihad
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh