Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uporaba besede »Alah« za Boga prepovedana le za katoliški časnik

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 22. 10. 2013 / 07:58
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Uporaba besede »Alah« za Boga prepovedana le za katoliški časnik

Po navedbah malezijskega notranjega ministrstva odločitev sodišča ne velja za druge medije ali za Sveto pismo.

Prepoved uporabe besede »Alah«, ki v malajščini označuje Boga, velja le za katoliški časnik »Herald« in ne za druge krščanske publikacije ali za Sveto pismo v malajskem jeziku »Al-kitab«, ki ga pretežno govorijo v pokrajinah Sabah in Sarawak, je po navedbah vatikanske agencije Fides sporočil pristojni malezijski notranji minister, Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Kot smo poročali tudi na naši spletni strani, je prizivno sodišče v malezijskem Kuala Lumpurju 14. oktobra letos kristjanom odreklo pravico, da v deželnem jeziku besedo »Bog« prevajajo z izrazom »Alah«, kar je v Maleziji sprožilo burno javno razpravo. Sodišče je svojo odločitev utemeljilo z razlogom, da želi v državi »ohraniti mir in sožitje«, ki sta večji dobrimi kot pravice verskih manjšin. Škofje različnih krščanskih veroizpovedi pa so napovedali, da bodo med bogoslužji še vedno uporabljali besedo »Alah«.

Krščanska zveza Malezije (CFM) je opozorila, da bi prepoved uporabe besede »Alah« še razširili in da bi to lahko veljalo »za objavo slehernega besedila«. To je bila namreč zahteva skupine islamskih aktivistov »Perkasa«, ki so zahtevali, da bi prepoved razširili na »vse cerkve in krščanske objave v pokrajinah Sabah in Sarawak«. Združenje islamskih odvetnikov v Maleziji pa je pozvalo k »ustrezni interpretaciji razsodbe« in dodalo, naj se javnost poskuša izogniti njeni instrumentalizaciji. Predsednik Združenja Zainur Rijal Abu Bakar je poudaril, da »razsodba velja zgolj za objave v katoliškem tedniku Herald«. Nevarno bi bilo, menijo odvetniki, »če bi bili mnenja, da je sodišče izreklo splošno prepoved, ki bi veljala za vse neislamske prebivalce države«.

Okoli 60 % izmed 28 milijonov prebivalcev Malezije je Malajcev, ki morajo po ustavi pripadati islamu. V današnji Maleziji je beseda »Alah« po pred 400 leti prvič objavljenem prvem prevodu Svetega pisma v tamkajšnji jezik najpogosteje uporabljen izraz za Boga.






Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh