Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uprava potrdila kršitve zakonodaje pri odvzemu goveda pri Krškem

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 08. 12. 2023 / 06:50
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.12.2023 / 07:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uprava potrdila kršitve zakonodaje pri odvzemu goveda pri Krškem
Pri spornem odvzemu goveda so bile potrjene kršitve zakonodaje. FOTO: zajem zaslona/TV Slovenija

Uprava potrdila kršitve zakonodaje pri odvzemu goveda pri Krškem

Z Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so obvestili, da so se seznanili s poročilom izredne verifikacije na področju zaščite živali na Območnem uradu Novo mesto, ki jo je izvedla interna komisija UVHVVR.

Gre seveda za primer spornega odvzema 24 krav družini Možgan iz Leskovca pri Krškem, ki še vedno močno odmeva v slovenski javnosti. Nazadnje je opozicijska NSi Komisiji za nadzor javnih financ predlagala, naj pri Računskem sodišču zahteva revizijo pravilnosti, namenskosti in smotrnosti poslovanja Društva za zaščito konj in ostalih živali pri razpolaganju s prejetimi javnimi sredstvi.

Preberite tudi komentar Klemna Matka Sanjajo o sistemu, ki je propadel

Kršenje posameznih določb

Kot pa so v četrtek sporočili iz UVHVVR, so v okviru izredne verifikacije ugotovili kršenje posameznih določb nacionalne zakonodaje. »Pri tem je treba poudariti, da inšpekcijski postopek v času poteka verifikacije še ni zaključen in je bil v času izdaje poročila v reševanju na prvi stopnji,« so dodali.

Poročilo posredovano direktorici OU Novo mesto

Skladno z Navodilom o verifikaciji oziroma preverjanju učinkovitosti uradnega nadzora Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je bilo poročilo posredovano direktorici Območnega urada Novo mesto Liljani Kotar, ki mora pripraviti odzivno poročilo. Po njegovem prejemu bo UVHVVR o nadaljnjih dejavnostih sproti obveščala javnost.

Učinkovitost, primernost, nepristranskost, kakovost in doslednost

Celoten postopek je sicer s sklepom konec minulega meseca sprožil direktor Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Fabian Kos, komisija pa je med drugim preverjala učinkovitost, primernost, nepristranskost, kakovost in doslednost uradnega nadzora.


Kronologija dogajanja

Uprava je prijavo v zvezi z zaščito živali na kmetiji Možgan v Leskovcu pri Krškem prejela 10. novembra letos, inšpekcijski nadzor pa je uvedla uradna veterinarka Območnega urada Novo mesto. Ker je zaznala kršitve zakona o zaščiti živali, je 14. novembra z ustno odločbo na zapisnik odvzela goveda dosedanjemu oskrbniku.

Vložena pritožba na ministrstvo

Nato je veterinarka 23. novembra izdala še odločbo oziroma pisni odpravek ustne odločbe na zapisnik s pravnim poukom, v katerem so opisane možnosti zavezanca za pritožbo. Na izdano odločbo je pravni zastopnik kmetije, odvetniška pisarna Matoz, že vložil pritožbo na Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Močno razburjena javnost

Odvzem 24 glav goveda je močno razburil strokovno in širšo javnost. Kot pretiran, nesorazmeren in nezakonit so ukrep označili na Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije (KGZS), ogorčeno so se odzvali tudi v Sindikatu kmetov Slovenije (SKS), med strankami pa zlasti v zunajparlamentarni SLS in obeh opozicijskih – SDS in NSi.

Nalaganje
Nazaj na vrh