Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uradne proslave ob dnevu reformacije letos ne bo

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 30. 10. 2012 / 08:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Uradne proslave ob dnevu reformacije letos ne bo

Na predvečer praznika bo v Cankarjevem domu v organizaciji Slovenskega protestantskega društva Primož Trubar slovesnost v počastitev državnega praznika.

Kot je znano, se je vlada zaradi varčevanja že marca odločila, da se v letošnjem letu organizirata le dve državni proslavi: ob dnevu državnosti ter ob dnevu samostojnosti in enotnosti. Obeležitve dneva reformacije tako letos na državni ravni ne bo. Bo pa slovesnost ob državnem prazniku v ljubljanskem Cankarjevem domu nocoj ob 20. uri pripravilo Slovensko protestantsko društvo Primož Trubar, na kateri bo imel slavnostni govor tudi predsednik države.

Slovenski protestanti so državni praznik sicer obeležili že v petek s prekmursko proslavo v evangeličanski cerkvi v Moravskih Toplicah. Ob tem je škof evangeličanske cerkve v Sloveniji Geza Erniša izpostavil osebno in družbeno odgovornost, ki je v Sloveniji manjka.

Slovencem je reformacija prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik. Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar. Duhovnik in pisatelj, rojen v Raščici pri Velikih Laščah, je leta 1550 napisal prvo knjigo v slovenskem jeziku Katekizem, kasneje tudi Abecednik.

V času reformacije smo dobili tudi prvi slovenski pravopis izpod peresa slovenskega protestanta in slovničarja, Adama Bohoriča. Za najbolj pomembno delo tega časa pa štejejo obsežen prevod Biblije.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh