Zapri
Iskanje

Uroš Ocepek, (letos) prvi med učitelji

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 03. 2022 / 09:08
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.03.2022 / 18:46
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Uroš Ocepek, (letos) prvi med učitelji

Uroš Ocepek, (letos) prvi med učitelji
Uroš Ocepek na sprejemu pri predsedniku Borutu Pahorju. FOTO: Nebojša Tejić/STA
Slovenijo bo na svetovnem tekmovanju izjemnih učiteljic in učiteljev »Global Teacher Prize« zastopal profesor doc. dr. Uroš Ocepek, ki na Srednji tehniški in poklicni šoli Trbovlje poučuje strokovne module s področja računalništva.


Ocepek je namreč zmagal med petimi superfinalisti v slovenskem izboru v okviru iniciative »Učitelj sem! Učiteljica sem!« pod častnim pokroviteljstvom predsednika Boruta Pahorja. Lani je kot prva slovenska predstavnica na svetovnem izboru nastopila Nina Jelen iz OŠ Ivana Škvarče iz Zagorja ob Savi. Tudi letošnji slovenski zmagovalec poučuje v Zasavju.

Pomemben je vsak dijak

»Pri mojem učnem procesu je pomemben vsak dijak, zato čutim neke vrste poslanstvo, da pomagam vsakomur izkoristiti svoj potencial, da napreduje kot človek, in da ga opremim z znanjem, ki ga bo potreboval v svojem poklicu.« To je temeljno vodilo Uroša Ocepka, za katerega je učitelj poklic, ki pomaga mladostnikom, da zrastejo v odrasle osebe, opremljene z znanjem prednikov, poznavanjem in obvladanjem poklicnih kompetenc današnjega časa in z nenehno željo po odkrivanju novega, drugačnega, inovativnega.

Superfinalisti izbora pri predsedniku Borutu Pahorju. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Dr. Uki

Pomembno se mu zdi, da dijaki osvojijo pričakovana strokovna znanja, a mu hkrati veliko pomeni, da v njem prepoznajo zaupnika, svetovalca ali nekoga, ki jim bo – po njihovi presoji – brez obsojanja pomagal. Ocepek, poznan tudi po vzdevku »Dr. Uki«, je sicer tudi raziskovalec na področju umetne inteligence, sodobnih spletnih učnih okolij in prepoznavanja osebnostnih vzorcev, programer spletnih aplikacij, ljubiteljski rodoslovec in grafični oblikovalec.

Ostali superfinalisti

Poleg njega so bili superfinalisti še učiteljica športnega pouka z Osnovne šole Brežice Hedvika Lopatič, učiteljica slovenščine, domovinske in državljanske kulture in etike z OŠ Gornja Radgona Vera Granfol, učitelj matematike z OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik Nermin Bajramović in tudi učitelj zgodovine, geografije, DKE, verstev in etike z OŠ Polhov Gradec Simon Purger, sicer tudi občasni Družinin sodelavec. Projekt je potekal pod okriljem Ameriške gospodarske zbornice (AmCham) v Sloveniji.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh