Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uršulinke so se odzvale glede Dnevnega centra za brezdomce

Za vas piše:
M. P.
Objava: 25. 10. 2023 / 18:33
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 19:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uršulinke so se odzvale glede Dnevnega centra za brezdomce
Dnevni center za brezdomce se nahaja v kletnih prostorih uršulinskega samostana v središču Ljubljane. FOTO: M. P.

Uršulinke so se odzvale glede Dnevnega centra za brezdomce

Uršulinke so dan potem, ko smo na spletni strani Družine objavili novico, da mora Dnevni center za brezdomce zapustiti prostore v lasti uršulink, v izjavi za javnost pojasnile svojo odločitev.

Spomnimo. Dnevni center za brezdomce vodi Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote (VZD). Leta 2006 so jim uršulinke brezplačno oddale v najem velike prostore, v katere se dostopa iz podhoda, ki povezuje Kongresni trg in Maximarket v Ljubljani. Ker so se uršulinke odločile, da pogodbe ne bodo podaljšale, bi se moral Dnevni center za brezdomce izseliti, česar pa pri Društvu prostovoljcev VZD niso storili. Uršulinke so zoper njih zato sprožile tožbo. Več o zapletu preberite tukaj.

Plečnikov podhod je priljubljena točka za ljubljanske brezdomce. FOTO: M. P. 

Kaj pravijo uršulinke?

Provincialna predstojnica uršulink s. Anka Kogelnik je v današnji izjavi poudarila, da je osnovno poslanstvo uršulink vzgoja in izobraževanje z namenom evangelizacije ter molitev in bogoslužje. "V središču Ljubljane smo navzoče več kot 300 let, nekoč s šolami, sedaj imamo Angelin vrtec in Študentski dom Uršula za dekleta. V naših prostorih so najemniki, ki opravljajo podobno kulturno ali vzgojno-izobraževalno poslanstvo (glasbena šola, baletna šola, Slovenski šolski muzej)."

S. Anka Kogelnik, provincialna predstojnica uršulink. FOTO: J. P. 

Tudi uršulinkam karitativna dejavnost ni tuja

Zapisala je, da karitativno dejavnost opravljajo posamezne sestre uršulinke, kolikor je to mogoče. "Po potrebi delimo preproste obroke za brezdomce, nekatere so na razpolago za psihosocialno pomoč in svetovalne pogovore, nekatere se posvečajo otrokom s posebnimi potrebami." 

Dnevni center za brezdomce ni v skladu z njihovim osnovnim poslanstvom

Uršulinke si želijo, da bi bile v skupku stavb, ki so njihove ali v solastništvu z Republiko Slovenijo in Mestno občino Ljubljana dejavnosti, ki bi bile skladne z njihovim osnovnim poslanstvom. 

Kot so zapisale, so Društvu prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote naklonjene: "Kar smo izkazale s 17-letnim sobivanjem". Poudarile so, da so jih že pred več leti in večkrat obvestile, da najemne pogodbe ne bodo podaljšale. "Pridružujemo se njihovemu naporu za iskanje nove lokacije in apeliramo na ljudi dobre volje in ustrezne ustanove, da jim pridejo naproti."

Nalaganje
Nazaj na vrh