Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uslužbenka letalske družbe sme nositi križec na delovnem mestu

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 21. 01. 2013 / 08:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Uslužbenka letalske družbe sme nositi križec na delovnem mestu

Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu je razsodilo v primeru Britanke Nadie Eweida, ki izhaja iz družine egiptovskih koptov; po besedah sodnika verski simboli in oblačila ne škodujejo ugledu delodajalca.

Uslužbenka britanske letalske družbe sme tudi na delovnem mestu še naprej okoli vratu nositi verižico s križcem. Evropsko sodišče za človekove pravice v Streasbourgu je minuli teden odločilo, da je delodajalec Britanki neupravičeno prepovedal nošenje verskih simbolov med delovnim časom. Britansko pravosodje je pritožbo Nadie Eweida, ki izhaja iz egiptovske koptske družine, leta 2010 zavrnilo.

Sodišče v Strasbourgu je razsodilo, da argument letalske družbe 'British Airways', češ da nošenje križa škoduje ugledu podjetja, ne zadošča. Kot utemeljitev so sodniki navedli, da omenjena letalska družba ostalim zaposlenim, ki pripadajo drugim veroizpovedim, na delovnem mestu dovoli nošenje verskih oblačil in pokrival, denimo turbana. Tudi ti simboli očitno nimajo neugodnega vpliva na blagovno znamko 'British Airways'.

V še treh podobnih primerih so strasbourški sodniki ugotovili, da ni šlo za kršenje pravice do verske svobode posameznika. Kot so pojasnili, je potrebno zaščititi pravico do svobodnega izražanja vere, pri čemer pa je potrebno temeljito pretehtati, ali zaradi tega niso zapostavljene pravice ostalih prisotnih.

V primeru medicinske sestre, ki je prav tako vložila pritožbo proti delodajalcu, je bil močnejši argument slednjega, ki je nošenje nakita med negovanjem bolnikov prepovedal iz higienskih razlogov; argument delodajalca je po mnenju sodnikov močnejši od zaščite verske svobode.

Tudi v dveh drugih primerih sodišče ni ugodilo zahtevam tožnikov. Dva zaposlena katoličana nista bila pripravljena izvajati določenih nalog na delovnem mestu, saj so te po njunem mnenju izražale njuno strinjanje z istospolno usmerjenostjo: katoličanka, zaposlena na mestnem uradu, ni želela vpisovati registriranih zvez med istospolnimi partnerji, nek spolni terapevt pa ni želel sodelovati z istospolnimi pari. Delodajalca sta v obeh primerih zagrozila z delovnopravnimi posledicami, ki bi se zaključile z odpustitvijo z delovnega mesta.

Sodniki so upoštevali argumentacijo britanskih sodišč, po kateri naj delodajalci pri določanju svojih delovnih smernic ne bi nasprotovali zakonskim vodilom, denimo pravici do enakopravne obravnave ne glede na spolno usmerjenost. Pravice istospolno usmerjenih parov so tako kot pravica do verske svobode zaščitene s konvencijo o človekovih pravicah pri Evropskem svetu.

Tožniki lahko tudi proti razsodbi strasbourškega sodišča v roku treh mesecev vložijo pritožbo pri velikem senatu Evropskega sodišča za človekove pravice.

Prvi odziv na razsodbo je prišel s strani anglikanskega nadškofa v Yorku, Johna Sentamuja: »Vsem kristjanom in tudi vernikom ostalih veroizpovedi mora biti dana svoboda za nošenje verskih simbolov, ne da bi ob tem trpeli kakršno koli razlikovanje«, je izjavil yorški nadškof. »Če ljudje nosijo križ ali pa morda skupaj molijo, to ne bi smela biti stvar, o kateri odločajo različna sodišča«, je poudaril cerkveni dostojanstvenik.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh