Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Uspeh pobude »Eden izmed nas«

Objava: 10. 01. 2014 / 09:13
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Uspeh pobude »Eden izmed nas«

Uspeh pobude »Eden izmed nas«

Evropa brani človekovo dostojanstvo in pravice.

V okviru pobude Eden izmed nas je bilo zbranih več kot milijon osemsto tisoč podpisov evropskih državljanov, poročajo pri Radiu Vatikan. S tem je bil dosežen uspeh pobude, ki na evropski ravni podpira pravico do življenja od spočetja do naravne smrti in nasprotuje uporabi človeških zarodkov v znanstvene namene. S strani Evropske komisije določeno minimalno število podpisov je oktobra lani zbralo 20 izmed 27 evropskih držav. V Italiji so zbrali 631.024 podpisov, na Poljskem 248.965 in v Nemčiji 174.137, na četrtem mestu je Španija s 167.491 podpisniki.

»Španija je v prvi vrsti v Evropi pri zaščiti človeškega zarodka«, je po poročanju vatikanskega časopisa L'Osservatore Romano zatrdil koordinator pobude v Španiji Pablo Siegrist. Pobuda evropskih državljanov je zahtevala zaščito človekovega dostojanstva in človekovih pravic od spočetja dalje. Njen cilj je bil, da se vsaj z milijonom podpisov evropskih državljanov od evropskih ustanov zahteva, naj sprejmejo prepoved financiranja kakršne koli dejavnosti, ki predpostavlja uničenje človeških zarodkov v raziskovalne namene.

Španija je po številu splavov na četrtem mestu v Evropi, zato je tako visoko število zbranih podpisov v podporo pobude Eden izmed nas zgodovinskega pomena, je zatrdil evropski parlamentarec in podpornik pobude, Španec Jaime Mayor Oreja. »Države Evropske zveze si morajo prizadevati v isti smeri v boju proti relativizmu«, je zatrdil. »Te kulturne bitke danes ne moremo voditi sami in ločeno. Vsaka država živi obdobje krize in nasprotnik, s katerim se je potrebno boriti, je ravno globalizacija relativizma.« Oreja je izrazil zadovoljstvo ob uspehu, ki ga je pobuda imela v njegovi državi Španiji, obenem pa spregovoril še o zaskrbljenosti, kajti boj, ki ga je treba sprejeti, je »velik in težak, zmagati pa je treba na prepričljiv in dokončen način«. Po njegovem prepričanju moramo vsi delati skupaj, dokler ne bo »evropski zarodek podprt in ohranjen«.



V Italiji, kjer so zbrali okoli 631.000 podpisov, je bilo ob njihovi izročitvi poudarjeno, da so evropski narodi izrazili svoje stališče in z rezultatom zahtevajo od evropskih ustanov, naj izstopijo iz dvoumnosti ter brez molka potrdijo, da je vsak človek nosilec pravic, brez razlik ali omejitev. To še posebej velja za najšibkejše, spočete in še nerojene otroke. Pobuda Eden izmed nas zahteva, naj na evropskem računu ne bo prostora za financiranje dejavnosti, ki škodujejo ali uničujejo človeške zarodke. Prav tako naj se finančno ne podpira razvojne pomoči, ki je namenjena tem istim dejavnostim, in tudi ne znanstvenega raziskovanja, ki vključuje uporabo zarodkov v postopkih, ki vodijo v njihovo uničenje. Z zbranimi podpisi evropskih državljanov bodo strukture Evropske zveze, začenši s parlamentom, morale upoštevati voljo državljanov ter pretresti zastavljena vprašanja, še piše L'Osservatore Romano.

Število podpisov v podporo pobude Eden izmed nas je preseglo zahtevani minimum v naslednjih državah: v Avstriji, na Cipru, v Grčiji, na Hrvaškem, Madžarskem, v Latviji, na Malti, Portugalskem in Slovaškem. Malo zbranih podpisov pa je bilo v Združenem kraljestvu, Švici, na Finskem, Danskem, Češkem, v Belgiji in Bolgariji.

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh