Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustanoviteljica misijonskih družb razglašena za blaženo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 23. 05. 2022 / 16:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 23.05.2022 / 16:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ustanoviteljica misijonskih družb razglašena za blaženo
Papež Frančišek blagoslavlja podobo Pauline Jaricot. FOTO: Vatican Media

Ustanoviteljica misijonskih družb razglašena za blaženo

V Lyonu je bila včeraj za blaženo razglašena Pauline Jaricot (1799-1862), hči francoskih podjetnikov in ustanoviteljica Družbe za širjenje vere, predhodnice Papeških misijonskih družb.

Beatifikacijske slovesnosti se je po navedbah krajevnih medijev udeležilo okoli 12.000 vernikov, vodil pa jo je filipinski kardinal Luis Antonio Tagle, prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov, ki je v nagovoru izpostavil »univerzalno ljubezen in navdušenje« Jaricotove nad Jezusom in ubogimi.

Življenju in delu Jaricotove se je med včerajšnjo opoldansko molitvijo poklonil tudi papež Frančišek, ki je pohvalil njeno »univerzalno vizijo poslanstva Cerkve«.

Pauline Jaricot (1799-1862). FOTO: Vatican Media

V sporočilu predstavnikom Papeških misijonskih družb, ki so se v minulih dneh zbrali na generalnem zasedanju v Lyonu, je sveti oče poudaril, da misijonarsko spreobrnjenje Cerkve ni prozelitizem, ampak pričevanje. Papeške misijonske družbe je povabil, naj se navdihujejo pri konkretni veri, drznemu pogumu in velikodušni ustvarjalnosti Jaricotove.

Papeške misijonske družbe delujejo v več kot 140 državah.

Leta 1819 je Pauline Jaricot, rojena v Lyonu, pri 20 letih ustanovila prvo uradno katoliško laiško gibanje za misijonarsko delo. Dve leti po ustanovitvi se je gibanje 3. maja 1822 preimenovalo v »Družbo za širjenje vere«. Sto let pozneje, leta 1922, jo je papež Pij XI. razglasil za enega od štirih papeških del, neposredno podrejenih voditelju Katoliške cerkve. Papeške misijonske družbe delujejo v več kot 140 državah.

Nalaganje
Nazaj na vrh