Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustanovitev nove župnije v Celju

Objava: 16. 05. 2005 / 07:25
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustanovitev nove župnije v Celju

Na predlog duhovnikov celjske dekanije ter po posvetu z duhovniškim svetom je mariborski škof dr. Franc Kramberger podpisal ustanovno listino, s katero na binkoštni praznik, s 15. majem 2005, v Celju ustanavlja novo župnijo Celje - Blaženi Anton Martin Slomšek.

Na predlog duhovnikov celjske dekanije ter po posvetu z duhovniškim svetom je mariborski škof dr. Franc Kramberger podpisal ustanovno listino, s katero na binkoštni praznik, s 15. majem 2005, v Celju ustanavlja novo župnijo Celje - Blaženi Anton Martin Slomšek, z župnijskim središčem na naslovu: Don Boskov trg 1, 3000 Celje.

Že ob ustanavljanju župnije Celje - Sv. Duh, ki je bila ustanovljena 15. avgusta 1987, so bile izražene želje, da bi novo župnijsko središče nastalo tudi na območju na novo nastalega naselja ob Hudinji. Ker tedaj lokacije za gradnjo cerkve in župnijskega doma na tem območju ni bilo mogoče dobiti, so želje ostale neuresničene. Salezijanci, ki so se v Celje vrnili potem, ko jim je bila z denacionalizacijo vrnjena zgradba nekdanjega Salezijanskega mladinskega doma v Gaberju, so začeli uresničevati načrt za ustanovitev župnije.

Po dogovoru med salezijanci in Mestno občino Celje je prišlo do zamenjave stavbe nekdanjega Salezijanskega mladinskega doma v Gaberju in zemljišča ob njej za primerno nezazidano parcelo na Hudinji, kjer je že zgrajen Don Boskov center in načrtovana gradnja nove župnijske Cerkve in župnišča.

V novoustanovljeno župnijo je združeno območje, ki je doslej pripadalo župnijam Celje - Sv. Duh, Celje - Sv. Danijel ter Ljubečna. Do zgraditve nove cerkve bo osrednji bogoslužni prostor župnije v Don Boskovem domu, kjer bo odslej redno bogoslužje ter župnijska pastoralna dejavnost. Zemljišče in zgradbe, kjer je župnijski center, so v lasti Salezijanske skupnosti, zato je v ustanovni listini določeno, da se župnija Celje - Blaženi Anton Martin Slomšek za trajno izroči v upravo salezijancem.

Za prvega upravitelja novoustanovljene župnije je imenovan salezijanski duhovnik Slavko Pajk SDB. Slovesnost ob ustanovitvi in razglasitvi župnije bo na binkoštni praznik, 15. maja 2005 ob 17. uri. Somaševanje bo vodil mariborski pomožni škof in generalni vikar dr. Anton Stres.

Sveto pismo poroča, da je apostol Peter na binkoštni praznik nagovoril in zbral ob sebi skupnost prvih kristjanov (prim. Apd 2, 14-47). Naj tudi nova župnija ob priprošnji zavetnika župnije, blaženega škofa Antona Martina Slomška ter sv. Janeza Boska, zavetnika družbe salezijancev, postane rodovitna njiva, kjer se bodo ljudje dan za dnem zbirali k molitvi in bo krščanska skupnost po delovanju Svetega Duha vedno bolj napredovala v dobrem in plemenitem.


Več informacij dobite na naslovu: Don Boskov trg 1, 3000 Celje, tel. 03/428-29-51.

TU SŠK

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh