Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustanovljeno je Združenje starih staršev Slovenije

Objava: 03. 03. 2014 / 10:49
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustanovljeno je Združenje starih staršev Slovenije

Člani združenja se zavzemajo, da bi družba spoštovala vlogo in poslanstvo starih staršev, njihovo delo in izkušnje v življenju.

Nedavno je bilo ustanovljen Glas starih staršev - Združenje starih staršev Slovenije, poročajo na spletnih straneh Radia Ognjišče. Po besedah predsednice Metke Zevnik se člani združenja zavzemajo, da bi družba spoštovala vlogo in poslanstvo starih staršev, njihovo delo in izkušnje v življenju.

»Stari starši pomembno dopolnjujemo vzgojo otrok; ta je v prvi vrsti naloga njihovih staršev, vendar pa imajo pravico, da lahko sovzgajajo svoje vnuke, jim prenašajo družinske vrednote in družinske spomine«, je povedala Metka Zevnik.

Prepričana je, da družinam svojih otrok stari starši pomagajo pri skrbi in varnosti za njihove otroke; nudijo pomoč tudi pri varstvu bolnih otrok, kar ugodno vpliva na psihofizično počutje in delovno učinkovitost staršev ter zmanjšuje stroške njihove bolniške odsotnosti. Medgeneracijska solidarnost razširjenih družin tako pomembno blaži finančno in družbeno krizo v državi. Vzgojno poslanstvo in pomoč starih staršev pomeni, da so člani razširjene družine in s tem pomembni za stabilnost in razvoj družbe. Zato lahko stari starši tudi soodločajo, je še povedala Zevnikova.

PROGRAM ZDRUŽENJA je glas:


    · ZA spoštovanje starih staršev, njihove vloge, dela in izkušenj v družbi

    · ZA prepoznavanje in izražanje vzgojnega poslanstva starih staršev za sonaravni razvoj družbe

    · ZA vzpostavitev ustrezne vloge sorodstvenih vezi v slovenski zakonodaji, saj je ta stare starše izrinila iz družine in njihovega vzgojnega poslanstva

    · ZA neovirane stike starih staršev in vnukov, če si to slednji želijo

    · ZA krepitev vezi med generacijami

    · ZA spoštovanje gospodarskega pomena starih staršev, saj ti zastonj opravijo nešteto ur varovanja svojih vnukov, da njihovi starši lahko nemoteno delajo na svojih delovnih mestih.


V Glas starih staršev - Združenje starih staršev Slovenije so k brezplačni včlanitvi vabljeni stari starši in vsi, ki podpirajo poslanstvo združenja in želijo sodelovati pri uresničevanju njegovega programa. Prijave, ki vsebujejo elektronski naslov ter ime in priimek, sprejemajo na elektronski naslov Združenja: zdr.stari.starsi@gmail.com.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Jeruzalemski izziv
Pričevanja
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh