Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Ustavite norost vojne«

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 24. 02. 2022 / 14:59
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.02.2022 / 15:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Ustavite norost vojne«
Ukrajinka moli za mir. FOTO: splet/arhiv Družine

»Ustavite norost vojne«

Ob napadu na Ukrajino se evropski cerkveni voditelji oglašajo s pozivi k molitvi za mir in obsodbami agresije.

Voditelj grške katoliške Cerkve v Ukrajini, višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, je tako zapisal, da je »Rusija po letih hibridne vojne zdaj poteptala suverenost in ozemeljsko celovitost naše države«, ta napad pa je tudi »napad na Evropo, varnost in prihodnost celotne evropske celine«.

Ko si Evropa prizadeva za varovanje miru in stabilnosti kot najdragocenejših vrednot, smo v teh dneh priča vračanju pravice močnejšega, je danes zapisal v pismu škofom iz Sredozemlja, zbranim v Firencah. Ukrajina brani evropske vrednote »za ceno krvi lastnih sinov in tvega, da se bo spremenila v polje smrti. Njegova država si želi miru, obenem pa njegovo ljudstvo kriči vsemu človeštvu: Pomagajte nam braniti mir v Ukrajini in v Evropi.« 

FOTO: splet/arhiv Družine

Predsednik sveta škofovskih konferenc v Evropi, nadškof v Vilni (Litva) Gintaras Grusas, je povabil k molitvi za žrtve vojne in njihove družine ter k povezanosti z vsemi, ki trpijo, ter dejal, da cerkve v Evropi odločno obsojajo to, kar se je zgodilo v četrtkovem jutru. »Ukrepati moramo skupaj in odločno, da bi končali rusko agresijo in storiti vse, kar je v naši moči, za zaščito nedolžnih žena, mož in otrok«. 

Nadškof Grusas je še dejal, da mednarodna skupnost, zlasti pa Evropska unija, ne sme zamuditi nobene priložnosti za to, da bi pomagala zaustaviti spor. Vojna se bo sicer po njegovih besedah »iz Ukrajine neizogibno razširila na sosednje države in se spremenila v grožnjo za vso Evropo«. 

Škofje, zbrani v Firencah, so skupaj izrazili še zaskrbljenost in bolečino nad dogodki in bližino ukrajinski krščanski skupnosti. »Vojna s seboj prinaša smrt in uničenje, trpljenje ljudi, grožnjo sobivanju narodov. Ustavite norost vojne.«


Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh