Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustavno sodišče dovolilo referendum?

Za vas piše:
STA
Objava: 30. 09. 2015 / 14:07
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustavno sodišče dovolilo referendum?

Koalicija Za otroke gre! je zadovoljna, ker naj bi ustavno sodišče dovolilo referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Foto: Tatjana Splichal

Koalicija Za otroke gre! je z zadovoljstvom pospremila poročanje medijev, da so ustavni sodniki dovolili referendum o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, ki med drugim istospolnim parom dopušča posvojitve. Kot zatrjujeta sovoditelja koalicije Metka Zevnik in Aleš Primc, jim sodišče ni zanikalo navedb o glasovanju v prid referendumu.

"Odločitev pomeni, da bo odločilo ljudstvo, ne elita," je v izjavi novinarjem pred DZ povedal Primc. V poplavi slabih novic je namreč to po njegovih ocenah odlična novica za Slovenijo in svet.

Soustanoviteljica Koalicije Za otroke gre! Zevnikova pa je pojasnila, da je od tedaj, ko so vložili ustavni spor in ko se je "DZ ustrašil ljudi", minilo že pol leta. Spomnila je tudi, da je Koalicija Za otroke gre! že zbrala 126.000 podpisov državljanov v prid referendumu, več kot 48.000 je overovljenih.

DZ je zatem marca letos zavrnil razpis referenduma glede novele zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, Koalicija Za otroke gre! pa je vložila ustavno pritožbo zoper omenjeni sklep DZ.

Kot je poročal današnji Dnevnik, je po neuradnih informacijah ustavno sodišče referendum dovolilo, pri čemer pa ni odločalo vsebinsko, temveč je upoštevalo zgolj procesne razloge. Odločitev, ki naj bi bila sprejeta s tesno večino (5 : 4), se sicer lahko še spremeni, če bi kateri od ustavnih sodnikov do razpošiljanja odločbe predlagal ponovno odločanje (revotacijo), pri katerem bi se večina sodnikov odločila drugače.

Na ustavnem sodišču pa so za STA zatrdili, da ustavni sodniki odločitve o dopustnosti referenduma o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih še niso sprejeli.

Kot sta pojasnila Primc in Zevnikova, so v Koaliciji Za otroke gre! informacije v medijih tudi sami preverili na ustavnem sodišču, kjer pa jim niso zavrnili poročanja medijev glede glasovanja ustavnih sodnikov v prid referendumu.

Kupi v trgovini

Novo
Po ločitvi - možna pot svetosti
Osebna rast
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh