Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustavno sodišče o posvojitvah otrok v istospolna razmerja [FOTO, VIDEO]

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 16. 06. 2022 / 13:20
Oznake: Mladi, Starši, Vzgoja
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.06.2022 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ustavno sodišče o posvojitvah otrok v istospolna razmerja [FOTO, VIDEO]
Shod Otrok in vnukov ne damo, oni so največ, kar imamo! FOTO: Ana Rupar

Ustavno sodišče o posvojitvah otrok v istospolna razmerja [FOTO, VIDEO]

»Otrok ne damo! Otrok ne damo!« je dopoldan odmevalo pred Ustavnim sodiščem, medtem ko so se ustavni sodniki opredeljevali do vprašanja diskriminiranosti istospolnih parov, ker ne morejo kandidirati za posvojitev otrok ali skleniti zakonske zveze.

Ustavno sodišče ima na današnjem dnevnem redu obravnavo ocene ustavnosti več členov zakonov o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter o partnerski zvezi in Družinskega zakonika, ki določajo pogoje za sklenitev zakonske in partnerske zveze ter pogoje dostopa do možnosti skupne posvojitve otrok.

»Pod formalno presojo, ali je zakonska zveza žene in moža skladna z Ustavo Republike Slovenije, bodo ustavne sodnice in sodniki odločali o posvojitvi otrok v razmerja dveh moških ali dveh žensk ter posledično tudi o upravičenih do oploditve z biomedicinsko pomočjo,« opozarjajo v Gibanju za otroke. Na njihovo pobudo se je dopoldan pred ustavnim sodiščem zbrala lepa množica ljudi, ki so glasno dali podporo zakonski zvezi, kot jo poznamo od vedno – skupnost moža in žene, v kateri se rojevajo otroci.

Shoda se je udeležilo prek sto ljudi. FOTO: Ana Rupar

Pločnik razglasili za razpravno dvorano

»Danes smo tukaj v prvi vrsti zato, ker nas Ustavno sodišče ni vključilo v postopek, v obravnavo na ustavnem sodišču. Trdno smo prepričani, da smo kot trikratni pobudniki referenduma upravičeni in bi morali sodelovati kot stranka v postopku. Ker se odloča o referendumskih odločitvah, je nesprejemljivo, da poraženci lahko sodelujejo v postopkih na ustavnem sodišču, zmagovalci – predstavniki ljudstva pa te možnosti nimamo,« je bil jasen glavni pobudnik današnjega shoda Aleš Primc.

Skliceval se je na tri družinske referendume, iz leta 2001, 2012 in 2015, na katerih je skupaj 1.085.257 državljank in državljanov jasno zavrnilo pobude, da zakon zveza osebe 1 in osebe 2, s čimer se odprejo poti za posvojitev otrok v istospolne in transspolne partnerske zveze.

Aleš Primc je pločnik pred poslopjem ustavnega sodišča razglasil za razpravno dvorano. FOTO: Ana Rupar

Ker pobudnikom vseh treh referendumov ustavno sodišče ni dalo možnosti predstaviti svojega stališča, so pločnik pred Beethovnovo ulico 10 v Ljubljani razglasili za »razpravno dvorano ustavnega sodišča«, v kateri so predstavili svoja stališča, za katere zahtevajo, da so vključeni v sodno zadevo.

Primc je dejal, da je to hkrati prvi protest proti vladi Roberta Goloba. FOTO: Ana Rupar

Zahteva po izločitvi dveh sodnikov

Udeleženci shoda so zahtevali tudi izločitev dveh ustavnih sodnikov iz postopka. In sicer sodnice Katje Šugman Stubbs, ki je v referendumski kampanji nastopala kot propagandistka kampanje poražene strani. Ter Roka Čeferina, brata Aleksandra Čeferina, ki je kot odvetnik nastopal v referendumski kampanji. »Po našem mnenju sta v skladu z vsemi pravni standardi ta dva ustavna sodnika kontaminirana v tej zadevi in o njej ne bi smela odločati. Če pa slučajno bosta, bo ta odločitev tudi s tega vidika nelegitimna in nezakonita,« je opozoril Primc.

Ob tem je spomnil na besede nekdanje poslanke in pred tem sodnice Jasne Murgel, po porazu na referendumu: »Bomo delali naprej, saj eno leto hitro mine. Vmes bomo menjali sodnike ustavnega sodišča.«

Udeleženci mirnega shoda so zahtevali izločitev dveh ustavnih sodnikov iz postopka. FOTO: Ana Rupar

Razvrednotena vloga starih staršev

V primeru, da Ustavno sodišče razglasi »tisočletno družbeno in naravno tradicijo zakonske zveze ene žene in enega moža« za neskladno z ustavo, kar v ustavni pobudi zahtevajo homoseksualni aktivisti, bi sodišča lahko dodelila otroke v posvojitev v razmerja dveh moških ali dveh žensk. »Ob tem poudarjamo, da Družinski zakonik ne dovoljuje posvojitve otroka s strani starih staršev, posvojila pa bi ga lahko dva neznana moška ali ženski. Tak otrok bi ob izgubi svojih staršev izgubil tudi svoje dejanske stare starše, oni pa svojega vnuka,« je opozoril Primc.

Shod se je začel s slovensko himno. FOTO: Ana Rupar

Spremembe šolskih programov

Hkrati je opozoril na možnost »revolucionarne spremembe šolskih programov in učbenikov v skladu z ideologijo spola«, ki lahko sledi morebitni razglasitvi zakonske zveze žene in moža za neustavno. »Otroci bi bili v šolah prisiljeni v učenje te ideologije, ki ne priznava obstoja naravnega moškega in ženskega spola ter otroke spodbuja v nezdravo in škodljivo eksperimentiranje s svojo spolno usmerjenostjo in identiteto.« 

Od ustavnega sodišča pričakujejo, da zaščiti pravico otroka do mame in očeta, da ne uvede posvojitve otrok s strani istospolnih parov, da zaščiti zakonsko zvezo ene ženske in enega moža ter spoštuje pomen mame in očeta v vzgojnem procesu otrok. Pa tudi, da spoštuje odločitev več kot milijona državljank in državljanov na treh družinskih referendumih.

Shoda so se udeležile tudi mlade družine. FOTO: Ana Rupar

Na shodu so prebrali tudi pismo Metke Zevnik, častne predsednice stranke ZA Slovenijo – Glas za otroke in družine, ki se shoda tokrat ni mogla udeležiti. Med drugim je spomnila na dejstvo, da starim staršem še vedno prepovedana posvojitev vnukov ob morebitni smrti njihovih staršev. Več v video izjavi:

Udeležence je spontano nagovorila tudi koordinatorica organizacijskega odbora Pohoda za življenje Urša Cankar Soares: »Včeraj sem svoja otroka prvič vprašala, če se lahko poročita dva moška. Kaj mislite, da sta rekla? Ne. Otroci to naravno vedo.«

Urša Cankar Soares. FOTO: Ana Rupar

S svojimi stališči so ustavne sodnike seznanili tudi s pismom, na katerega niso dobili nikakršnega odgovora. »Mi nismo dobili nikakršnega odziva z ustavnega sodišča, ne leta 2021, ko smo to zadevo posredovali, ne danes,« je pojasnil Primc.

FOTO: Ana Rupar

Kupi v trgovini

Akcija
Svetost zakona
Družina in vzgoja
24,90€ 19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh