Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ustoličen novi koptski papež Tavadros II.

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 19. 11. 2012 / 10:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Ustoličen novi koptski papež Tavadros II.

Novemu poglavarju je ob ustoličenju iskreno čestital tudi papež Benedikt XVI.

Novi koptski papež Tavadros II. je včeraj tudi uradno prevzel položaj poglavarja največje krščanske skupnosti v Egiptu. Slovesnega bogoslužja v stolnici sv. Marka v Kairu se je po navedbah egiptovskega časnika 'Ahram Online' udeležilo na stotine vernikov in mednarodnih cerkvenih dostojanstvenikov, kot napovedano pa na slovesnosti ni bilo egiptovskega predsednika Mohameda Mursija. V imenu egiptovske vlade je v stolnico prišel njen predsednik Hišam Kandil. Med gosti so bili med drugim tudi politik in Nobelov nagrajenec Muhamed El-Baradei ter katoliške delegacije.

Tavadros II., 118. papež in patriarh koptske pravoslavne Cerkve, med slovesnostjo ni mogel zadržati solz. Šestdesetletni menih iz puščavskega samostana Anba Bischoi severozahodno od Kaira je na položaju poglavarja nasledil marca letos umrlega Šenudo III., ki je Cerkev ob Nilu vodil od leta 1971. Bogoslužje ob ustoličenju je bilo tudi v znamenju hude avtobusne nesreče, v kateri je minulo soboto v pokrajini Assiut življenje izgubilo okoli petdeset otrok.

Novi patriarh je bil za poglavarja 'izžreban' 4. novembra letos, istega dne pa je praznoval tudi svoj šestdeseti rojstni dan. Začetki njegove Cerkve segajo v evangelistu Marku. Število njenih članov je precej nihalo med petimi in dvanajstimi milijoni izmed okoli osemdesetih milijonov egiptovskih državljanov.

Tavadros svoj položaj nastopa v obdobju, ki je izjemnega pomena za prihodnost kristjanov v Egiptu. Osrednja tema, s katero se kopti trenutno ukvarjajo, je njihov položaj verske manjšine v novi ustavi, saj so islamske težnje izredno močne.

Novemu koptskemu papežu je ob ustoličenju iskreno čestital tudi papež Benedikt XVI. V čestitki, ki jo je Tavadrosu II. v Markovi stolnici izročil vatikanski minister za ekumenizem kardinal Kurt Koch, je sveti oče patriarhu zaželel obilo duhovne moči za opravljanje novih nalog in seveda Božjega blagoslova pri vodstvu koptskih duhovnikov in laikov, 'v blagor vernikov ter za mir in sožitje v celotni družbi'.

Benedikt XVI. je obenem izrazil upanje za nadaljevanje ekumenskega dialoga in na uspešno sodelovanje pravoslavnih koptov s koptsko katoliško Cerkvijo. Papeževe čestitke so včeraj objavili tudi v Vatikanu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh