Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marino Qualizza: uvodniki v Domu

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 02. 11. 2020 / 10:58
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2023 / 10:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marino Qualizza: uvodniki v Domu
Marino Qualizza, v Špetru leta 2015. FOTO: Ivo Žajdela

Marino Qualizza: uvodniki v Domu

Zadruga Most iz Čedada je izdala knjigo Marina Qualizze Benečija naš dom, uvodnike, ki jih je kot urednik pisal za glasilo Dom.

Marino Qualiz­za se je rodil v Podutani 6. oktobra 1940. Po končanem teološkem študiju na Papeški Gregorijanski univerzi v Rimu je bil 29. junija 1965 posvečen v duhovnika v Vidmu.
Leta 1969 je doktoriral iz dogmatske teologije le na Gregorijanski univerzi v Rimu. Od leta 1970 do 2014 je bil profesor dogmatike v videmskem bogoslovju in na Višjem inštitutu verskih znanosti v Vidmu, katerega je bil leta 1986 ustanovitelj nato kar 25 let ravnatelj.
Napisal je številne knjige s teološko vsebino. Od leta 1984 do 1987 je bil župnik stolne cerkve v Vidmu, od leta 1983 do leta 2000 novinar publicist, od leta 2003 do danes je odgovorni urednik beneškega štirinajstdnevnika Dom.
Ob nedeljah mašuje v Dreki in ob sobotah daruje mašo v slovenščini v Špietru.
Marino Qualizza, v Špetru leta 2015. FOTO: Ivo ŽajdelaOsebno se je izpostavil in je vse vložil v svoje ljudi
Mons. Marino Qualizza se je osebno izpostavil in je vse vložil v svoje ljudi, je v spremni besedi v knjigi Benečija naš dom zapisal najboljši poznavalec Benečije in neutrudni publicist Giorgio Banchig.
»To je delal in še dela v obliki zadolžitve, aktivne navzočnosti, nenehne opore, razmišljanja in iskanja rešitev, da bi vlival pogum in zaupanje ter našel primerno pomoč za situacijo, ki je z različnih vidikov nepovratno okvarjena. To dela zlasti tako, da izvedeno in marljivo opravlja funkcijo odgovornega urednika štirinajstdnevnika Dom in ne narekuje le navodil za smer razvoja časopisa, pač pa tudi smernice za preporod naših krajev.«
Njegov vztrajni »odpor« je zmotil krajevne nacionaliste in nostalgike, ki so se hvalili z zvezami v političnih sferah, pa tudi določene cerkvene sredine, ki so ga skušale diskreditirati ter ustrahovati s sodnimi postopki in prijavami. Učinek pa je bil nasproten pričakovanju njegovih obrekovalcev.
Ta nasprotja so ga utrdila in opogumila, da je nadaljeval po začeti poti, okrepljen s solidarnostjo ter podporo mnogih ljudi, sobratov, sodelavcev in predstavnikov slovenskega, italijanskega in furlanskega kulturnega in političnega življenja.
Marino Qualizza med zlato mašo čedermaca iz Ukev v Kanalski dolini Maria Gariupa (desno) v Špetru 27. junija 2015. Foto: Ivo Žajdela
Iz življenja slovenske skupnosti, njene verske in kulturne dediščine
Uvodnike iz časopisa Dom, izbrane za knjigo Benečija naš dom, so razdelili v pet delov na osnovi najpogosteje obravnavanih vsebin, ki se dotikajo življenja slovenske skupnosti, njene verske in kulturne dediščine in nujnosti družbenega preporoda.
Prvo poglavje vsebuje zapise, ki se nanašajo na versko življenje in versko dediščino skupnosti tudi z zornega kota izvorne zapuščinske identitete. Drugo poglavje obravnava kulturne vidike, značilne za beneške, rezijske in kanalske Slovence. Gre za bogastvo, ki ga je treba zaščititi in ovrednotiti v korist vsem, saj je pognalo iz skupnih korenin in raslo ter dozorelo ob izvirnem prispevku slovanske občutljivosti in posebnosti.
Tretji sklop sestavljajo politični spisi. Gre za politiko v najžlahtnejšem pomenu: prizadevnost za skupnost, storitve za posameznike in zaščita osnovnih vrednot, pozornost do najšibkejših, ki so izpostavljeni brezbrižnosti in pomanjkanju specifičnih ukrepov, ter delovanje zanje. Mednje avtor uvršča slovensko skupnost, ki je potrebna močne zaščite pravic kulturne, družbene in gospodarske vrste to je tudi rdeča nit četrtega dela.
V petem poglavju je sporočilo veselo, saj obravnava tradicionalne ljudske verske praznike, ki prepletajo bogoslužno leto, vaške šagre v čast Mariji, vaškim zavetnikom in ob obletnicah posvetitve cerkva. To so trenutki zgoščenega verskega in skupnostnega življenja, bogati na običajih, trenutki sprostitve in medosebnih srečanj.



Uvrščajo ga med beneške čedermace

Poleg tega, da zdaj v knjigi objavljeni uvodniki iz Doma tolmačijo dušo in pričakovanja slovenske skupnosti, prispevajo k spoznavanju osebnosti in značaja monsinjorja Marina Qualizze, osvetljujejo široko paleto njegovega zanimanja, njegovo občutljivost do svojih ljudi in njegovo prizadevnost zanje. Uvrščajo pa ga zlasti in upravičeno med beneške čedermace.



Uvodna beseda v knjigi Marina Qualizze Benečija naš dom, Zadruga Most, Čedad, 2020

Kupi v trgovini

Filip Terčelj
Zgodovina
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh