Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Afganistanu siloviti spopadi za ključna mesta

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 01. 08. 2021 / 10:08
Oznake: Družba, Svet, Vojna
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2021 / 10:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Afganistanu siloviti spopadi za ključna mesta
Afganistanske oborožene sile se že več mesecev borijo proti talibanom FOTO: Vatican Media

V Afganistanu siloviti spopadi za ključna mesta

Jug in zahod Afganistana pretresajo siloviti spopadi za tri ključna mesta, ki jih skušajo talibani iztrgati iz rok afganistanskih varnostnih sil.

Kot poročanje tujih tiskovnih agencij povzemajo pri STA, so talibani v preteklih tednih in mesecih osvojili pomembne zmage na podeželju, zdaj pa jim je uspelo vdreti v dele Herata, Laškar Gaha in Kandaharja.

Po oceni poznavalcev bi se usoda teh mest lahko izkazala kot ključna za prihodnost Afganistana, potem ko se bodo do septembra iz njega dokončno umaknili vsi tuji vojaki. Vedno pogostejša so svarila, da deželi pod Hindukušem grozi vnovična humanitarna kriza, in dvomi, kako dolgo lahko afganistanske vladne sile zdržijo silovito ofenzivo talibanov. Po nekaterih ocenah naj bi bila v rokah talibanov že približno polovica afganistanskega ozemlja, vključno s pomembnimi mejnimi prehodi s sosednjima Iranom in Pakistanom.

V Laškar Gahu v provinci Helmand naj bi se talibani včeraj že izjemno približali sedežu tamkajšnjega guvernerja, vendar so jih vladne sile do noči uspele potisniti nazaj. To je bil že njihov drugi poskus vdora v osrčje mesta v zadnjih dveh dneh.

Kandahar, drugo največje mesto v Afganistanu, je vsak trenutek bližje temu, da pade v roke talibanov.

Kandahar, drugo največje mesto v Afganistanu, je po navedbah nekaterih območnih oblastnikov vsak trenutek bližje temu, da pade v roke talibanov. Več deset tisoč prebivalcev je že moralo zapustiti svoje domove, deželi grozi humanitarna kriza. Spopadi v mestu naj bi bili najhujši v tem mestu v zadnjih 20 letih; talibani naj bi želeli Kandahar spremeniti v svojo začasno prestolnico.

Malo pred zoro sta dve raketi zadeli tamkajšnje letališče, zaradi česar so morali začasno ustaviti vse lete, dokler ne popravijo poškodovane steze. Letališče je sicer ključno za oskrbo in zračno podporo vladnim silam v boju proti talibanom.

Tudi na obrobju mesta Herata, tretjega največjega afganistanskega mesta, ki leži na zahodu države, so se ponoči nadaljevali spopadi in zračni napadi na položaje talibanov.

So talibani znova začeli razmišljati o ustanovitvi svojega »islamskega emirata«?

Talibani so v zadnjih dveh mesecih, od začetka umika tujih sil, sprožili silovito ofenzivo po vsem Afganistanu ter uspeli zavzeti obsežna območja. Herat, Helmand in Kandahar so po površini tri največje afganistanske province.

Posebni odposlanec Evropske zveze za Afganistan Tomas Niklasson meni, da se bodo razmere še bistveno poslabšale, in se boji, da so talibani znova začeli razmišljati o ustanovitvi svojega »islamskega emirata«.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh