Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V akciji Luč miru iz Betlehema zbrali skoraj 19 tisoč evrov [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 02. 2024 / 11:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 12:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
V akciji Luč miru iz Betlehema zbrali skoraj 19 tisoč evrov [VIDEO]
Odgovorna voditelja Pomladovanj za otroke Medard Brezovnik in Jana Tisovic ter načelnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov Nejc Kurbus. FOTO: M. M.

V akciji Luč miru iz Betlehema zbrali skoraj 19 tisoč evrov [VIDEO]

Slovenski skavti so v okviru akcije Luč miru iz Betlehema 2023 zbrali 18.832 evrov. Večino tega denarja, ki so ga nabirali z razdeljevanjem plamena miru in donacijami prek SMS-sporočil, bodo namenili za organizacijo pomladnih vikendov oz. pomladovanj za otroke z območij, ki so jih prizadele lanske vremenske nevšečnosti.

Organizacijske vajeti zadnje akcije Luč miru iz Betlehema sta vodila Manca Lovrin in Tilen Miklavič. »Med preigravanjem idej, komu nameniti letošnji znesek v našem okolju, so bile poplave prva misel, na katero smo se osredotočili,« je povedala Manca, ki je vesela, da je naravna nesreča po dolgem času spet povezala Slovence v skupen cilj, to je pomagati sočloveku v stiski. V tem duhu so oblikovali tudi geslo akcije 'Premostimo in razsvetlimo'. 

»Vesel in hvaležen sem celotni ekipi ter vsem vpletenim, ki so pomagali, da je akcija razdeljevanja plamena miru gladko potekala,« je dodal Tilen: »S tem smo poskrbeli, da je plamen miru dosegel gospodinjstva, vernike in ljudi, ki so si ga želeli.« Ponesli so ga tudi predstavnikom oblasti ter drugim organizacijam in ustanovam.

Prav na današnji dan leta 1857 se je v Angliji rodil sir Robert Stephenson Smyth Baden - Powell, baron in lord, plemič in pisatelj ter ustanovitelj skavtskega gibanja.

Prvo pomladovanje bo v Bohinju, drugo v Marindolu

Glavnina zbranega zneska bo torej namenjena dvema vikendoma Pomladovanj za osnovnošolske otroke iz poplavljenih območij. Skavti za otroke snujejo zabaven in sproščen program, skozi katerega bodo osnovnošolci tkali nova poznanstva ter se domov vrnili z nekaj lepimi izkušnjami.

Medard Brezovnik in Jana Tisovic, odgovorna voditelja Pomladovanj za otroke. FOTO: M. M.

Prvo Pomladovanje bo med 22. in 24. marcem v Taborniškem centru Bohinj, in sicer za otroke od 5. do 9. razreda, je na novinarski konferenci pojasnil eden od voditeljev Pomladovanj za otroke Medard Brezovnik: »Pričakujemo med 40 in 45 otrok. Prijave še zbiramo. Prvič se soočamo oz. redko se srečamo s tako veliko skupino otrok, ki gre skozi naš program in niso skavti. To prinaša specifično delo, tako da bomo lahko še bolj kreativni, obenem pa bomo preizkusili naš program, kako deluje pri otrocih, ki niso vajeni našega načina dela.«

Drugi vikend Pomladovanj pa je na sporedu med 26. in 28. aprilom v Taborniškem centru Marindol, namenjen pa bo otrokom od 1. do 4. razreda. Skupina bo prav tako štela med 40 in 45 otrok. »Cilja našega vikenda sta pripraviti nepozabno doživetje in brezskrben čas, za katerega so bili prikrajšani naši otroci v poletnem času, s skavtsko konotacijo,« je dodala Jana Tisovic. 

Predstavitev rezultatov akcije LMB 2023 na novinarski konferenci. FOTO: M. M.

Del denarja tudi v Sklad sv. Lucije

Načelnik Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) Nejc Kurbus je pojasnil, da med 10 in 20 odstotkov sredstev, ki jih zberejo v akciji Luč miru iz Betlehema, vsako leto namenijo tudi Skladu sv. Lucije, internemu skladu, prek katerega priskočijo na pomoč skavtskim družinam v stiski. Za preostali znesek pa poiščejo prav poseben namen. »Letos so to Pomladovanja za otroke iz socialno šibkejših družin, ki prihajajo iz poplavljenih območij. V preteklih letih smo ta sredstva namenili tako potrebam v tujino kot domačem okolju. Vedno iščemo presek med tem, ko ima nekdo veliko potrebo, in tem, da so te pomoči deležni otroci ali mladi. Čutimo namreč poslanstvo, da pomagamo predvsem mladim.«

Kupi v trgovini

Razprodano
Jezus iz Nazareta, rojen v Betlehemu
Monografije
45,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh