Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Plamen miru tudi pri predsednici

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 12. 2023 / 05:44
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.12.2023 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Plamen miru tudi pri predsednici
Predsednica dr. Nataša Pirc Musar med prevzemom Luči miru iz Betlehema. FOTO: Matjaž Klemenc/UPRS

Plamen miru tudi pri predsednici

Včeraj je slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar iz rok skavtinj in skavtov sprejela Luč miru iz Betlehema, danes jo bo tudi njen predhodnik Borut Pahor.

Predajo Luči miru iz Betlehema so pod geslom »Premostimo in razsvetlimo« v Predsedniški palači opravili predstavniki Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Slovenske zamejske skavtske organizacije in Združenja bratovščin slovenskih odraslih skavtov.


Pomen miru in medsebojnega sodelovanja

Kot so sporočili iz predsedničinega urada, je dr. Nataša Pirc Musar ob sprejemu izrazila globoko spoštovanje do simbolike Luči miru iz Betlehema in poudarila pomen miru in medsebojnega sodelovanja v današnjem svetu.

Luč naj bo vodilo za vse

»Luč miru nosi v sebi moč sporočila, da smo vsi del iste človeške družine, ne glede na razlike in oddaljenost. Naj bo ta luč vodilo za nas vse, da gradimo mostove med nami, širimo spoštovanje in si prizadevamo za mir v naših srcih in svetu,« je izpostavila.


Zahvala za prostovoljsko delo

Skavtinjam in skavtom se je slovenska predsednica še zahvalila za vse prostovoljsko delo, ki ga nesebično opravljajo, letos so se po njenih besedah izkazali zlasti s pomočjo pri odpravljanju posledic avgustovske katastrofalne ujme v Sloveniji.

Kot virus brez cepiva

»Predsednica je z veseljem sprejela plamen Luči miru in sporočilo, ki ga prinaša. Zahvalila se nam je za plamen miru in poudarila pomembnost njegovega sporočila. Ob tem pa nam je zaželela, naj plamen in mir širimo kot virus, za katerega naj nikoli ne iznajdejo cepiva,« pa so sporočili skavti.


Plamen že gori tudi drugod

Kot je že običaj, skavtinje in skavti Luč miru iz Betlehema predajajo tudi drugim predstavnikom državne in cerkvene oblasti. Tako so plamen miru med drugim že prinesli tudi na Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Urad za mladino in Mladinski svet Slovenije.

Pri inštitucijah, ki skrbijo za varnost

Prav tako so ga v minulih dveh dneh delili z inštitucijami, ki skrbijo za varnost v državi. Bili so na Ministrstvu za obrambo, v Generalštabu Slovenske vojske, n Upravi za zaščito in reševanje, prinesli so ga do vojakov v vojašnicah Edvard Peperko in Škrilj ter obiskali Gasilsko brigado Ljubljana.


Pogovor ob čaju in lomljenje kruha

Luč miru iz Betlehema so izročili tudi nemškemu veleposlaniku v Sloveniji Adrianu Pollmannu, ki jih je povabil na pogovor ob čaju, in poljskemu veleposlaniku Krzysztofu Olendzkemu, ki je s skavti delil poljsko praznično tradicijo lomljenja kruha.

Danes pri Borutu Pahorju

Predajo Luči miru iz Betlehema bodo skavtinje in skavti nadaljevali tudi danes, v petek, 15. decembra, ko bodo med drugim ob 11. uri obiskali prejšnjega predsednika Boruta Pahorja, ki je, kot je zapisal Branko Cestnik, »najbolje od vseh politikov razumel nepolitično vzdušje katoliške mladinske scene«.

Nalaganje
Nazaj na vrh