Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Angliji zakonito opravljanje splava na podlagi spola

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 11. 10. 2013 / 15:07
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Angliji zakonito opravljanje splava na podlagi spola

V Veliki Britaniji zakonodaja ne določa časovnega roka, pač pa se splav opravi na podlagi indikacij.

Zdravniki v Veliki Britaniji lahko opravljajo umetne prekinitve nosečnosti tudi na podlagi spola. Njihova zakonodaja namreč ne prepoveduje splava zaradi »napačnega spola zarodka«, kot je v tem tednu poročal britanski časnik »The Daily Telegraph«; zakon ne določa časovnega roka nosečnosti, pač pa se splav opravi na podlagi indikacij.

Ozadje prispevka v omenjenem časniku je bil primer dveh zdravnikov, ki sta v britanskih klinikah opravljala splave na podlagi spola nerojenega otroka. Pri časniku so njuno početje razkrinkali leta 2012. Državno tožilstvo pa je odločilo, da zdravnikov ne bo kazensko preganjalo. Britanski minister za zdravje Jeremy Hunt je tedaj izrazil »zaskrbljenost« zaradi pomankljivega nadzora pristojnih oblasti. Lobistično združenje »Christian Legal Centre« pa se je z ogorčenjem odzvalo na dogajanje. Po njihovem mnenju gre za hudo napako tamkajšnjega pravosodja, saj naj bi večina britanskih državljanov tovrstnega početja ne podpirala. To dokazuje, da britanska zakonodaja o splavu »ni kaj dosti vredna«, so prepričani pri omenjeni organizaciji in obenem napovedujejo nadaljne pravne korake.

Britansko zdravniško združenje »British Medical Association« je izjavilo, da je opravljanje splava na podlagi spola dopustno le v izjemnih primerih, splošno gledano pa gre pri tem za neetično početje.

Zdravniki v britanskih mestih Birmingham in Manchester so bili skrivaj posneti med poizvedovanjem omenjenega časnika in so na posnetku izrazili pripravljenost, da opravijo splav, ker si starši niso želeli rojstva deklice. V času priprave prispevka pa nobenega izmed odobrenih splavov niso opravili.

Britanski zakon o splavu, »The Abortion Act«, sodi med najstrožje svoje vrste v Evropi, ker – vsaj na papirju – ženski ni dovoljeno sami odločati o prekinitvi nosečnosti. Poskus liberalizacije zakona so leta 2008 v času vlade laburista Gordona Browna v parlamentu zavrnili.





Vir: Kathpress
Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh