Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V avstralskem parlamentu visoka temperatura zaradi bodoče svetnice

Objava: 17. 12. 2009 / 08:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V avstralskem parlamentu visoka temperatura zaradi bodoče svetnice

Mediji so kritični do ‘političnega obiska maše’ avstralskega predsednika vlade

V Avstraliji je morebitna razglasitev redovne ustanoviteljice Mary MacKillop (1842-1909) za svetnico sprožila vročo notranjepolitično razpravo. Politiki in cerkveni predstavniki očitajo predsedniku vlade Kevinu Ruddu, ki je iz katoliške prestopil v anglikansko Cerkev, da skuša razglasitev izrabiti v politične namene. Razpravo je sprožil Ruddov obisk bogoslužja v cerkvi Mary MacKillop v Sydneyu minulo nedeljo.

Pred tem so v medijih napovedovali, da bo do razglasitve MacKillopove za svetnico prišlo v zelo kratkem času. Redovno ustanoviteljico je papež Janez Pavel II. za blaženo razglasil leta 1995.

Katoliški vodja opozicije Tony Abbott se je precej kritično izrazil o Ruddovem nedavnem obisku maše v cerkvi MacKillopove in je premierjevo udeležbo pri bogoslužju označil kot 'politizacijo maše in razglasitve za svetnico'. Anglikanski škof Robert Forsyth pa je za medije podal previdno izjavo, v kateri je Ruddu pripisal 'določeno fleksibilnost na področju vere, ki pa je številni verski voditelji ne vidijo prav radi'.

Rudd vse kritike zavrača in zatrjuje, da redovno ustanoviteljico MacKillopovo občudujejo vsi Avstralci, ne glede na to, ali so katoličani ali ne. Katoliški škof, ki je v Avstraliji pristojen za ekumenizem, Michael Putney, pa je predsednika vlade podprl: po njegovem mnenju morajo mediji Rudda, tako kot vse ostale državljane, ki iščejo svojo povezanost s katoliško Cerkvijo, pustiti popolnoma pri miru.

Na fotografiji: blažena Mary MacKillop

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh