Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Avstriji pravilo PC, vstop v ZDA za cepljene potnike

Za vas piše:
M. M.
Objava: 08. 11. 2021 / 11:58
Oznake: Covid, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.11.2021 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Avstriji pravilo PC, vstop v ZDA za cepljene potnike
Avstrija zaostruje ukrepe. FOTO: Pixabay

V Avstriji pravilo PC, vstop v ZDA za cepljene potnike

Razmere zaradi epidemije covida-19 se razlikujejo od države do države. Avstrija uveljavlja pravilo PC, Nemčija beleži rekordno sedemdnevno incidenco okužb z novim koronavirusom, ZDA pa vnovič odpirajo svoje meje, a le za cepljene potnike.

V Avstriji je dostop do večine področij javnega življenja zaradi občutnega povečanja novih okužb z novim koronavirusom možen le za tiste, ki so covid-19 bodisi preboleli bodisi so proti virusu cepljeni.

Negativen test na delovnem mestu

Pravilo PC velja v naši severni sosedi povsod tam, kjer je doslej veljalo pravilo PCT (preboleli, cepljeni, testirani), torej za starejše od 12 let med drugim za obisk gostinskih lokalov, kulturnih in športnih ustanov, prireditev z več kot 25 osebami ter za koriščenje storitev, poroča STA. Ta pogoj velja tudi za bivanje v hotelih, ne pa za obisk trgovin, v katerih je obvezno nošenje zaščitnih mask FFP2. Na delovnem mestu je še vedno potreben negativen test na okužbo z novim koronavirusom.

V Avstriji so v nedeljo zabeležili 8554 novih okužb.

Rekord v Nemčiji

Po podatkih Inštituta Roberta Kocha (RKI) sedemdnevna incidenca potrjenih okužb z novim koronavirusom v Nemčiji znaša 201,1 na 100.000 prebivalcev, kar po poročanju nemške tiskovne agencije dpa predstavlja rekordno vrednost. Pretekli četrtek je denimo sedemdnevna incidenca znašala 154,5. Ob vrhuncu drugega vala epidemije pa je bila 197,6.

Vstop v ZDA je možen tudi za potnike iz držav, kjer je stopnja precepljenosti nizka, kar se med drugim nanaša za Afriko.

Vstop v ZDA možen za cepljene

Združene države Amerike uresničujejo napoved in z današnjim dnem po letu in pol odpirajo meje za potnike, ki so cepljeni proti covidu-19. Mlajšim od 18 let se sicer ni treba cepiti, morajo pa predložiti največ 24 ur star negativen test, pri čemer velja tudi hitri antigenski test. Negativen test je obvezen tudi za odrasle cepljene potnike, ki je lahko star tri dni.

ZDA priznavajo cepljenje s cepivi, ki jih je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Poleg cepiv Pfizerja, Moderne in Johnson & Johnsona, ki jih uporabljajo v ZDA, so to še cepiva AstraZeneca, Sinopharm, Sinovac in Covishield, navaja STA.


Kupi v trgovini

Kje je Bog v času koronavirusa?
Družbena vprašanja
11,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh