Zapri
Iskanje

Pomembno odkritje v avstrijskem samostanu: prvi zapis števnikov v slovenščini

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 13. 06. 2022 / 11:43
Oznake: Zgodovina
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2022 / 11:52
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Pomembno odkritje v avstrijskem samostanu: prvi zapis števnikov v slovenščini

Pomembno odkritje v avstrijskem samostanu: prvi zapis števnikov v slovenščini
Samostan Heligenkreuz, kjer hranijo latinski rokopis s števniki, zapisanimi v zgodnji slovenščini. FOTO: Wikipedia
V knjižnici v avstrijskem samostanu so nedavno odkrili latinski rokopis s slovanskimi števniki, ki so se po analizi slovenskega jezikoslovca izkazali za zapis v zgodnji slovenščini. Gre za najstarejši obsežnejši ohranjen zapis slovenščine po Brižinskih spomenikih.

V bogati knjižnici avstrijskega samostana Heiligenkreuz blizu Dunaja, kjer hranijo rokopise iz 12. stoletja, sta poljska avtorja nedavno odkrila Svetokriški rokopis in z njim novo slovansko gradivo. Gre za latinski rokopis s števniki, zapisanimi z besedo v slovanskem jeziku.

Kako so potrdili, da gre za zgodnjo slovenščino?

O tem je lani v poljski znanstveni reviji izšel članek, slovenski jezikoslovec Matej Šekli pa je s svojo analizo potrdil, da gre pravzaprav za zgodnjo slovenščino. »Ima še ohranjene nosne samoglasnike, recimo pent, devent, desent … ki so danes ohranjeni samo še v podjunskem narečju koroške narečne skupine. In pa seveda v lehitskih zahodnoslovanskih jezikih, kar ne more biti poljsko, kašubsko ali polabsko, je pa števnik čtiri, ki ima današnji slovenski i in ne nekdanjega poljskega,« je Šekli pojasnil za TV Slovenija.

Gre za najzgodnejši zapis števnikov od ena do deset v slovenskem jeziku, kar je pomembno odkritje. Doslej je bila slovenščina dokumentirana v Brižinskih spomenikih ter prek zapisov zemljepisnih in osebnih lastnih imen.

Pisec bi lahko prihajal iz Slovenije

Svetokriški rokopis hranijo v samostanu v Dunajskem gozdu, ki je drugi najstarejši neprekinjeno delujoč cistercijanski samostan na svetu. Preučevalci domnevajo, da bi pisec števnikov, ki kažejo lastnosti zgodnje slovenščine, lahko prihajal tudi iz Slovenije. Pisar Svetokriškega rokopisa je namreč prepisoval tudi rokopise v opatiji Rein, ta pa je imel stike s samostanom v Stični.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh