Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dragoceni rokopisi iz Timbuktuja odslej tudi na spletu

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 15. 03. 2022 / 09:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2022 / 09:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dragoceni rokopisi iz Timbuktuja odslej tudi na spletu
Rokopisi prinašajo besedila o matematiki, astronomiji, astrologiji, pa tudi koran. FOTO: WIkipedia

Dragoceni rokopisi iz Timbuktuja odslej tudi na spletu

Arabski rokopisi iz puščavskega mesta Timbuktu v Maliju na zahodu Afrike, med katerimi najstarejši izvirajo iz 12. stoletja, so odslej dostopni tudi na svetovnem spletu.

Rokopisom je pred desetimi leti grozilo, da jih bodo uničili islamistični skrajneži, vendar so jih domačini prehiteli in so okoli 285.000 rokopisov skrivaj odnesli v 100 kilometrov oddaljeno malijsko prestolnico Bamako, poroča STA.

Ta zapuščina naj se ohrani ter prispeva k miru in kulturnemu razumevanju.

Rokopisi, ki prinašajo besedila o matematiki, astronomiji, astrologiji, pa tudi koran, so odslej dostopni na spletni strani Mali Magic prek Googlove spletne platforme umetnost in kultura (Google Arts and Culture), ki med drugim omogoča virtualne oglede muzejev po vsem svetu. Predstavniki Googla so ob tem izrazili upanje, »da se bo ta zapuščina ohranila ter prispevala k miru in kulturnemu razumevanju«.

FOTO: WIkipedia

Spletna stran je plod sodelovanja med malijskimi območnimi voditelji ter območnimi in mednarodnimi organizacijami in Organizacijo Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Besedila, delno napisana na papirju, delno na kozji ali kamelji koži ali koščenih ploščah, predstavljajo dolgo izročilo pisnega znanja in izjemne znanosti v Afriki. Rokopisi so trenutno pri malijski organizaciji Savama-DCI, ki si prizadeva za njihovo zaščito, ustanovitelj organizacije, arhivar Abdel Kader Haidara, pa je sodeloval tudi pri reševanju rokopisov.

Timbuktu, ki leži na južnem robu Sahare, je razcvet doživel predvsem v 15. in 16. stoletju, ko je bil mednarodno središče islamske učenosti.

Timbuktu, ki leži na južnem robu Sahare, je gospodarski razcvet doživel predvsem v 15. in 16. stoletju, ko je bil trgovsko središče za karavane in mednarodno središče islamske učenosti, primerljivo s srednjeveško univerzo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh