Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pred islamisti rešen rokopis se vrača v Irak

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 02. 2021 / 17:06
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2021 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pred islamisti rešen rokopis se vrača v Irak

Pred islamisti rešen rokopis se vrača v Irak

600 let star krščanski rokopis, restavriran v Italiji, si je ogledal tudi papež Frančišek.

FOTO: splet

Krščanski rokopis iz severnega Iraka, ki je bil rešen pred uničenjem teroristov Islamske države, so v Italiji temeljito restavrirali in ga nameravajo vrniti v iraški Karakoš. Kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa sporočili z vatikanskega tiskovnega urada, si je dragoceno knjigo minulo sredo v Vatikanski knjižnici ogledal tudi papež Frančišek.

Preden je Islamska država leta 2014 nasilno osvojila planoto Ninive in opustošila vse krščanske kraje, so tamkajšnji duhovniki 600 let star rokopis hranili skupaj z drugimi krščanskimi deli. Pozneje je s posredovanjem mosulskega sirsko-katoliškega nadškofa Yohanne Mosheja prišel v Italijo.

Rokopis je zasnovan v aramejskem jeziku in sirski abecedi

116-stranski rokopis na pergamentu vsebuje zbirko molitev in bogoslužnih besedil za obdobje po veliki noči. Rokopis je zasnovan v aramejskem jeziku in sirski abecedi, krasijo pa ga tudi barvne miniature. Izvedenci državnega Italijanskega inštituta za konzerviranje arhivov in knjig so knjigo preiskovali in restavrirali deset mesecev, skupaj z drugimi strokovnjaki, stanje dragocenega rokopisa pa so opisali kot »kritično«.

Podrobnosti o tem, kako bodo rokopis vrnili v Karakoš, zaenkrat še niso znane. Mesto bo med svojim obiskom v Iraku obiskal tudi papež Frančišek.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh