Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V barcelonski nadškofiji prvo slavje ob razglasitvi za blaženega po devetsto letih

Objava: 26. 01. 2010 / 10:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

V barcelonski nadškofiji prvo slavje ob razglasitvi za blaženega po devetsto letih

Minulo nedeljo so za blaženega razglasili mučenca iz časa državljanske vojne, Josepa Samsa i Eliasa

V barcelonski nadškofiji je minulo nedeljo potekalo slavje ob razglasitvi za blaženega, ki ga v tem delu Španije niso doživeli že vse od 12. stoletja. Slovesnost je bila namenjena mučencu iz časa državljanske vojne, Josepu Samsu i Eliasu (1887-1936). Za največ pozornosti je med slavjem poskrbel vatikanski zastopnik, nadškof Angelo Amato, ki je dokument ‘Carta Apostolica’ prebral v katalonskem jeziku. Več kot dva tisoč vernikov je napolnilo baziliko Santa Maria v obmorskem mestu Mataro, rojstnem kraju katalonskega duhovnika, ki so ga v času državljanske vojne leta 1936 umorili anarhisti.

V dokumentu ‘Carta Apostolica’, pa tudi pred molitvijo angelovega češčenja, je Josepu Samsu svoje spoštovanje izkazal tudi papež Benedikt XVI., ki je španskega mučenca postavil za zgled vsem duhovnikom. Josep Samso se je v svojem življenju posvečal predvsem širjenju evangelija in služenju ubogim. Preden so ga umorili, je v svojem nagovoru pojasnil sveti oče, je predani duhovnik kot ‘resnična Kristusova priča’ molil za svoje preganjalce.

Slovesnost v Mataru je vodil barcelonski nadškof, kardinal Lluis Martinez Sistach. Nadškof Amato se je slavja udeležil kot prefekt Kongregacije za zadeve svetnikov. Do pontifikata Benedikta XVI. številni katalonski mučenci niso bili razglašeni za blažene v svojih domačih škofijah.

Na fotografiji: Josep Samso i Elias

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh