Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Belgiji razpravljajo o mejah evtanazije

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 18. 01. 2013 / 07:15
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Belgiji razpravljajo o mejah evtanazije

Povod za razpravo je smrt petinštiridesetletnih dvojčkov sredi lanskega decembra, ki nista bila na smrt bolna.

V Belgiji se je ponovno razvnela razprava o mejah evtanazije. Razpravo je sprožila smrt petinštiridesetletnih dvojčkov sredi lanskega decembra, ki sta se za smrt odločila skupaj, kot so poročali tamkajšnji mediji.

Obema možema, nemima že od rojstva, je grozila še neozdravljiva slepota. Na željo obeh bratov so se zdravniki odločili za evtanazijo, čeprav dvojčka nista trpela za smrtonosno boleznijo. Odgovorni zdravnik Wim Distelmans je po navedbah medijev izjavil, da gre za edinstven primer, saj doslej v Belgiji še noben bratski par ni zaprosil za dejavno evtanazijo. Do takšnih prošenj pogosteje prihaja med zakonskimi pari, če je eden izmed zakoncev kronično bolan in vezan na pomoč svojega partnerja, ta pa nato tudi zboli za neozdravljivo boleznijo.

Primer bratov dvojčkov je še vedno 'popolnoma v okvirjih belgijske zakonodaje o evtanaziji', je pojasnil Distelmans. Obeti, da bi ob onemelosti še oslepela in s tem izgubila sleherno možnost za medsebojno sporazumevanje, so obema moškima povzročili 'neznosno duševno trpljenje'. V Belgiji je dejavna evtanazija dovoljena ne le na podlagi neozdravljive bolezni, pač pa tudi na podlagi neznosnega duševnega trpljenja.

Po novem pa politiki 'Novoflamske zveze' podpirajo tudi predlog v Belgiji vladajoče socialistične stranke, da bi dejavno evtanazijo omogočili tudi mladoletnim osebam. Stranka predsednika vlade Elia Di Rupe je decembra lani predstavila predlog, po katerem bi v Belgiji legalizirali tudi dejavno evtanazijo za mladoletne osebe. Mladi in otroci, ki so 'dovolj zreli in razsodni, da se zavedajo posledic svojega početja', naj bi prav tako imeli zakonsko pravico, da končajo svoje življenje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh