Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Benetkah pod mozaiki odkrili starodavne freske

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 27. 07. 2020 / 12:42
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.07.2020 / 10:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Benetkah pod mozaiki odkrili starodavne freske

V Benetkah pod mozaiki odkrili starodavne freske

Ostanki fresk iz 9. stoletja so najstarejši na beneškem območju.

Foto: Vatican Media

V Benetkah, natančneje na otoku Torcello, so v preteklih dneh naleteli na presenetljivo odkritje. Kot poroča Radio Vatikan, so med restavratorskimi deli v tamkajšnji baziliki Marije Vnebovzete pod mozaiki našli ostanke fresk iz 9. stoletja, ki so najstarejše na beneškem področju. Po besedah beneškega patriarha, Francesca Moraglie, gre za »pričevanje marijanskega vidika vere in krščanskih korenin v Benetkah.«

Pred mozaiki so bile v cerkvi freske

S pomočjo pomenljive najdbe so ugotovili, da so pred mozaiki stene cerkve v 9. in 10. stoletju v celoti krasile freske. Drobci, ki so se najprej pokazali nad oboki, so bili prekriti od srednjega veka dalje. Strokovnjaki so domnevali, da so freske obstajale, vendar doslej niso izvedli nobenih raziskav. Odkrite freske predstavljajo ključno vlogo pri rekonstrukciji umetnostne zgodovine – ne le cerkve na Torcellu, ampak visokega srednjega veka na celotnem območju Benetk in Jadranskega morja.

Devica Marija in sv. Martin

Restavratorji so odkrili dva ikonografska cikla: ganljive podobe iz Marijinega življenja ter iz življenja sv. Martina iz Toursa. Ta je na mozaikih upodobljen v škofovski obleki, medtem ko je na freskah predstavljen kot vojak, ki je dal polovico svojega plašča revežu. Kot je še povedal beneški patriarh, to odkritje ponuja nepričakovane zaključke: med njimi je posebnega pomena dokaz o marijanskem vidiku vere, ki je bil ukoreninjen na področju Benetk. Prav tako pomemben je lik sv. Martina v trikotniku, ki povezuje Poljsko, zahodno Francijo in otok Torcello s kristološkim vidikom vere ter z bojem proti arijanizmu.

Rekonstrukcija zgodovine bazilike

Podobe spremljajo napisi v slogu, ki je značilen za visoki srednji vek. Po mnenju arheologov in epigrafikov Univerze Ca' Foscari v Benetkah bodo na podlagi novega odkritja lahko rekonstruirali, kako je bila cerkev okrašena, preden so jo v 11. stoletju prekrili z mozaiki. Stratigrafske informacije, ki so jih uspeli dobiti, bodo namreč pomagale časovno opredeliti obdobja gradbenih del v baziliki. Za zdaj kaže, da današnja oblika in velikost cerkve segata v 9. stoletje, ko je bila vanjo vključena druga cerkvena zgradba, ki je na tem mestu stala skoraj 200 let pred tem. Del te zgradbe je bil tudi prostor za spokorniške procesije okrog oltarja. Apside so bile okrašene s freskami, tla s črno-belim mozaikom, medtem ko je bilo v bogoslužnem prostoru več kipov.

Benetke: most med vzhodom in zahodom

Duhovnik Gianmatteo Caputo, ki je na patriarhatu pristojen za kulturno dediščino, je poudaril, da »novost, ki prihaja iz preteklosti, potrjuje vlogo Benetk kot mosta med vzhodom in zahodom«. Po njegovih besedah freske ne bodo vidne, ker so pod streho, kljub temu pa jih bodo zaščitili in varovali kot dokaz beneške zgodovine. Zaščitna dela je omogočila neprofitna organizacija »Save Venice« v okviru programa, s katerim je v sodelovanju z Beneškim patriarhatom ukrepala ob poplavah, ki so leta 2019 poškodovale več kot 80 cerkva. Večino sredstev so dobili s pomočjo kampanje #AmericaLovesVenice s strani donatorjev iz ZDA, ki v Torcellu prepoznavajo osrednji kraj v zgodovini Beneške lagune. Kot je še dejal Caputo, je cerkev na Torcellu iz istega obdobja kot Doževa palača; gre za obdobje, v katerem so se Benetke razvijale in kazale svojo veličino.


Foto: Vatican Media

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh