Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Betlehemu prižgali luč miru

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 29. 11. 2012 / 08:03
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Betlehemu prižgali luč miru

Tradicionalni božični običaj kot znamenje upanja za mir.

Deček iz arabske krščanske družine je minuli torek v votlini Jezusovega rojstva prižgal tradicionalno luč miru iz Betlehema. Potovanje v Sveto deželo, ki ga že trinajst let prireja avstrijski ORF, je bilo sprva preloženo iz varnostnih razlogov zaradi spopadov med Izraelom in palestinskim Hamasom. Z lučjo miru, ki jo je prižgal enajstletni Khader Ballut, pa naj bi sredi napetega položaja na Bližnjem Vzhodu zavestno izpostavili znamenje upanja za mir, kot je zapisano v sporočilu pobudnika tradicionalne akcije.

Luč miru je iz rok arabskega dečka prevzel vodja projekta Günther Hartl, kot simbol sporočila o božičnem miru. Slovesnosti v Betlehemu se je udeležila tudi tamkajšnja nova županja Vera Baboun. Univerzitetna profesorica je prva ženska na županskem položaju v Betlehemu in tako kot njen predhodnik Victor Batarseh pripadnica krščanske vere. Babounova je luč miru označila kot pomemben simbol v težkih časih in kot močan izraz solidarnosti med ljudmi v Sveti deželi.

Pobuda za akcijo luči miru se je porodila leta 1986. Kadar tamkajšnje razmere to dopuščajo, jo v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu prižge otrok iz zgornje Avstrije, ki ga izberejo na podlagi njegove družbene angažiranosti, in jo nato prinese v Avstrijo. Po raketnih napadih na Tel Aviv, Jeruzalem in druga izraelska mesta so potovanje letos odpovedali. Prižgano luč je izbrani otrok sinoči sprejel v Avstriji in jo ponesel naprej.

Iz Avstrije luč miru v organizaciji skavtov ponesejo po vsej Evropi. Med ekumenskim bogoslužjem 15. decembra v dunajski župnijski cerkvi Altlerchenfeld bodo luč miru podelili med predstavnike okoli dvajsetih evropskih skavtskih organizacij. Na sveti večer bo luč gorela po skoraj tridesetih evropskih državah, seveda tudi v Sloveniji.

Povezave: http://lmb.skavt.net/

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh