Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Betlehemu so prižgali luč miru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 11. 2013 / 10:51
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Betlehemu so prižgali luč miru

V Betlehemu so prižgali luč miru

Betlehemsko luč kot simbol miru do božiča iz Avstrije ponesejo po vsej Evropi.

12-letni Michael Weixlbaumer iz mesta Kematen ob reki Krems v sosednji Avstriji je včeraj v votlini Jezusovega rojstva v Betlehemu prižgal tradicionalno luč miru. To luč bodo v prihodnjih tednih iz Avstrije ponesli po vsej Evropi. Z božičnim običajem, ki ga je pred 27 leti predstavila avstrijska radijska postaja ORF, želijo spomniti na sporočilo o miru, ki je bilo oznanjeno ob Kristusovem rojstvu, kot je zapisano v spremljevalnem besedilu ob prižgani lučki. Tradicionalno bogoslužje v Betlehemu je letos prvič obhajal linški škof Ludwig Schwarz.

V sosednji cerkvi sv. Katarine je 12-letni deček luč predal več kot dvestotim avstrijskim romarjem, danes pa bodo ta simbol miru z letalom pripeljali v Avstrijo.

Slovesnosti v Betlehemu se je udeležila tudi županja mesta Vera Baboun. Univerzitetna profesorica je prva ženska na čelu mesta Betlehem in je tako kot njen predhodnik Victor Batarseh kristjanka. Baboun je luč miru označil kot pomemben simbol v težkih časih in kot močan izraz solidarnosti med ljudmi v Sveti deželi.

Luč miru bodo iz Avstrije razdelili po vsej Evropi, za kar vsako leto poskrbijo skavtske organizacije. Med ekumenskim bogoslužjem v dunajski votivni cerkvi 14. decembra bo luč sprejelo okoli 20 evropskih skavtskih skupin. Na sveti večer bo luč miru zažarela po skoraj tridesetih evropskih državah.

Skavti bodo ta tradicionalni simbol miru letos znova prinesli tudi v Slovenijo.

Vir: Kathpress

Foto: arhiv Družine (T. S.)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh