Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V bližini Eifflovega stolpa odslej ruska stolnica

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 12. 2013 / 09:24
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje

V bližini Eifflovega stolpa odslej ruska stolnica

Ruska pravoslavna Cerkev je premagala številne ovire pri postavitvi svetišča v francoski prestolnici.

Pariz bo kmalu dobil novo stolnico. Mestne oblasti so izdale soglasje za v grobem predelani osnutek ruske pravoslavne škofovske cerkve v bližini Eifflovega stolpa, kot so v minulih dneh sporočilo ruskega veleposlaništva v Parizu posredovali francoski mediji. Novogradnja naj bi nastala v »arhitektonskem skladju« z okolico. Prvi osnutek so gradbeni nadzorniki v francoski prestolnici zavrnili. Datum začetka gradnje bo sporočen naknadno, saj bo novi osnutek podrobno predstavljen šele januarja.


Sodeč po medijskih poročilih naj bi prvotni osnutek predvideval klasično rusko pravoslavno strešno konstrukcijo s petimi kupolami v višini do 27 metrov. V poštev naj bi prišli tudi sodobni gradbeni materiali, kot so karbon, titan in steklena streha s fotovoltažnim vložkom.

Pokojni moskovski patriarh Aleksej II. si je leta 2007 pri tedanjem predsedniku države Nicolasju Sarkozyju prizadeval za izgradnjo novega svetišča v francoski prestolnici. V Parizu sicer stoji že več ruskih pravoslavnih cerkva, vendar nobena izmed njih ni v pristojnosti Moskovskega patriarhata, pač pa je zanje pristojen Carigrajski ekumenski patriarhat. Med njimi je tudi stolnica Aleksandra Nevskega v gospodarsko in politično pomembnem 8. okrožju.

Zgodovinsko ozadje za omenjeno razdelitev je razkol ruske pravoslavne Cerkve po oktobrski revoluciji leta 1917, ko so Rusi v izgnanstvu priznali primat Carigrajskega patriarhata. V mestu Nica na jugu Francije so leta 2011 razrešili dolgoletni pravni spor glede tamkajšnje pravoslavne bazilike v prid Moskovskega patriarhata.

Zemljišče za gradnjo nove pariške cerkve leži na obrežju Sene, okoli 300 m oddaljeno od postaj mestne in podzemne železnice in Eifflovega stolpa. Moskovski patriarhat ga je pridobil za okoli 70 milijonov evrov, zanj pa sta se potegovali še Kanada in Savdska Arabija.







Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh