Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Braziliji in Rusiji prvi cerkvi, posvečeni Janezu Pavlu II.

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 04. 2014 / 07:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Braziliji in Rusiji prvi cerkvi, posvečeni Janezu Pavlu II.

V Braziliji in Rusiji prvi cerkvi, posvečeni Janezu Pavlu II.

Obred posvetitve so opravili v nedeljo, v brazilskem Bairro dos Alagados in ruskem Togliattiju.

V Braziliji in Rusiji so minulo nedeljo, prav na dan kanonizacije papežev Janeza XXIII. in Janeza Pavla II., blagoslovili prvi cerkvi, posvečeni poljskemu papežu. V Salvadorju de Bahii je nadškof Murilo Krieger Janezu Pavlu II. posvetil cerkev v kraju Bairro dos Alagados, ki jo je leta 1980 med svojim obiskom v Braziliji blagoslovil poljski papež. Po navedbah brazilskih medijev so obred posvetitve opravili po nedeljskem bogoslužju, šlo pa naj bi za prvo njemu posvečeno cerkev na svetu (zunaj Poljske).

Cerkev sv. Janeza Pavla II. v Braziliji (foto: splet)

V mestu Togliatti na jugu Rusije je krajevni škof Clemens Pickel prav tako minulo nedeljo blagoslovil temeljni kamen za prvo cerkev Janeza Pavla II. v deželi. Slovesnosti v kraju z okoli 700.000 prebivalci se je po škofovih navedbah udeležil tudi papeški nuncij v Moskvi, nadškof Ivan Jurkovič. Novo svetišče naj bi nadomestilo majhno leseno cerkev, postavljeno leta 1998, ki ni več nudila dovolj prostora zavse vernike.

Papeški nuncij v Moskvi, nadškof Ivan Jurkovič (foto: arhiv Družine)

Po nedeljski kanonizaciji Janeza Pavla II. je novi svetnik odslej lahko zavetnik cerkva po vsem svetu. Na Poljskem je bilo to mogoče že po njegovi beatifikaciji 1. maja 2011; tam so »svojemu papežu« posvetili že več cerkva.

Škof iz Saratova, ki prihaja iz Nemčije, je pred posvetitvijo dejal, da je katoliška Cerkev v Rusiji lahko izredno hvaležna Janezu Pavlu II. Kot papež je aprila 1991 spodbudil proces »vnovičnega rojstva cerkvenih struktur« za katoličane, osem mesecev pred razpadom Sovjetske zveze. Takrat je Janez Pavel II. ustanovil štiri t.i. apostolske uprave, ki so pomenile predstopnje škofijam. Ta proces se je leta 2002 zaključil s povišanjem uprav v redne škofije.

V sicer pretežno pravoslavni Rusiji je nekaj manj kot milijon izmed 143 milijonov prebivalcev pripadnikov katoliške Cerkve. Škofa Pickla, ki ima svoj sedež v mestu Saratov, in nuncija Jurkoviča je na predvečer polaganja temeljnega kamna v Samari sprejel tudi Picklov pravoslavni »stanovski kolega« metropolit Sergij.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh