Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Britanskem muzeju odslej križ z Lampeduze

Objava: 21. 12. 2015 / 07:28
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Britanskem muzeju odslej križ z Lampeduze

Križ je narejen iz razbitin čolna z več kot 500 begunci, ki je oktobra 2013 potonil ob italijanskem otoku.

Neil MacGregor, ki namerava v prihodnjem februarju zapustiti mesto direktorja Britanskega muzeja, je za zbirko muzeja pred svojim odhodom pridobil še križ z Lampeduze. Križ, narejen iz razbitin čolna z več kot 500 begunci, ki je oktobra 2013 potonil ob italijanskem otoku Lampeduza, je izdelal italijanski tesar Francesco Tuccio.



Kot je v pogovoru za britansko medijsko hišo BBC povedal MacGregor, je »ta preprost, a zelo poveden predmet ganljivo darilo muzeju«. Tucciova darežljivost bo obiskovalce opominjala na ta pomemben trenutek v zgodovini Evrope, na velike migracijske tokove, ki bodo morda spremenili naše razumevanje evropske celine.

V času MacGregorjevega vodenja je muzej pridobil številne izjemne eksponate, od veličastnih do zelo preprostih, vsi pa po njegovih besedah pripovedujejo o naših skupnih potrebah in upanjih.

Tuccio je križ izdelal iz ostankov čolna, na katerem je bilo več kot 500 beguncev, preživelo jih je le 151. Prenapolnjen čoln je najprej zajel požar, nato pa je potonil. Nekateri od preživelih so bili kristjani iz Eritreje. Tuccio je nekatere izmed njih pozneje srečal v cerkvi. Ker jim ni mogel pomagati drugače, je začel zbirati kose lesa in izdelovati iz njega križe, ki predstavljajo simbol upanja.

V muzeju so prepričani, da je pomembno zbirati predmete, ki pričajo o sedanjem času. Le tako bodo namreč njihove zbirke dinamične in odraz sveta takšnega, kot je.

MacGregor z mesta direktorja odstopa, ker ne želi več delati za polni delovni čas, še vedno pa bo sodeloval pri posameznih projektih muzeja, kot je poročal BBC.

Vir: STA / M.M.Š.
Foto: VR / Facebook

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh