Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Budimpešti se pripravljajo na evharistični kongres

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 05. 2021 / 06:39
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Budimpešti se pripravljajo na evharistični kongres

V Budimpešti se pripravljajo na evharistični kongres

Veselijo se obiska papeža Frančiška, ki naj bi obhajal sklepno bogoslužje.

Mednarodni evharistični kongres prirejajo med 5. in 12. septembrom FOTO: Vatican Media


Katoliška cerkev na Madžarskem se z velikim upanjem pripravlja na letošnji Mednarodni evharistični kongres med 5. in 12. septembrom, poroča Radio Vatikan. Posebej se veselijo napovedanega obiska papeža Frančiška, ki naj bi v Budimpešti obhajal sklepno bogoslužje.

Veliki dogodek je bil sprva načrtovan za lansko leto, vendar so ga bili prireditelji primorani odpovedati zaradi epidemije koronavirusne bolezni in ga prestaviti na letošnje leto. Madžarski verniki z velikim navdušenjem pričakujejo svetega očeta, ki bo 12. septembra daroval mašo na Trgu herojev v madžarski prestolnici.

Po besedah organizatorjev dogodka je to izredno pomembno sporočilo, saj je bil zadnji papež na evharističnem kongresu navzoč pred 21 leti: Janez Pavel II. se je udeležil tovrstnega srečanja v Rimu. Papeže so na evharističnih kongresih običajno zastopali njihovi predstavniki, zadnja leta pa so romarjem namenjena tudi posebna video sporočila. Priprave na letošnji kongres se torej odvijajo v znamenju »velikega upanja«, tudi zaradi opaznega upadanja števila koronavirusnih okužb in vedno več cepljenih oseb.

Na kongresu pričakujejo škofe z vseh petih celin

52. mednarodni evharistični kongres v Budimpešti se bo začel 5. septembra s slovesno sveto mašo na Trgu herojev. Med 6. in 10. septembrom bo osrednji kraj dogajanja Hungexpo v Pešti, kjer poleg evharističnega obhajanja načrtujejo različna pričevanja in predavanja. Na kongresu pričakujejo škofe z vseh petih celin, med njimi kardinala Andrewa Yeom Soo-junga, nadškofa v Seulu v Južni Koreji, nadškofa iz Ria de Janeira, kardinala Oranija Joăa Tempesto, kaldejskega patriarha v Iraku, kardinala Louisa Raphaela Sakoja, in nadškofa Piera Marinija, predsednika Papeškega odbora za mednarodne evharistične kongrese. Program kongresa vključuje tudi številne kateheze, različne razstave in druge kulturne dogodke ter srečanje za mlade.

Kardinal Péter Erdő, nadškof v Budimpešti, bo 11. septembra na Trgu Kossuth daroval sveto mašo, ki ji bo sledila procesija s plamenicami do Trga herojev. Tu bo naslednji dan papež Frančišek obhajal sklepno bogoslužje. Sodeloval bo 120-članski orkester Madžarske narodne opere z zborom, ki se mu bodo pridružili pevci s celotne Madžarske – skupno več kot 2.000 oseb. Vse dogodke bo mogoče spremljati tudi v znakovnem jeziku.


Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh