Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V cerkvah po Italiji nameščajo alarmne naprave

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 12. 2014 / 08:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:20
Ustavi predvajanje Nalaganje

V cerkvah po Italiji nameščajo alarmne naprave

Skoraj vsaka druga kraja umetnin se zgodi v svetiščih.

Katoliška Cerkev v Italiji želi svoja svetišča bolje zaščititi pred krajami in vandalizmom. V letu 2014 so doslej v cerkvah po vsej Italiji namestili okoli 500 alarmnih naprav, da bi zaščitili cerkveno kulturno dediščino, kot je po navedbah katoliške agencije SIR pojasnil glavni tajnik Italijanske škofovske konference, škof Nunzio Galantino.



Italijanski kulturni minister Dario Franceschini je namreč minuli teden v Rimu predstavil nove »Smernice za zaščito cerkvene kulturne dediščine«, ki sta jih pripravili posebna enota italijanske policije in Italijanska škofovska konferenca.

V Italiji redno prihaja do kraj v cerkvah in samostanih. Veliko pozornosti je zbudila kraja oltarne podobe mojstra Guercina (1591-1666), katere vrednost ocenjujejo na več milijonov evrov, izginila pa je iz cerkve v Modeni. Kraja je dolgo časa ostala neopažena, ker je bila alarmna naprava zaradi varčevanja izključena.

V letih 2012 in 2013 so po vsej Italiji iz cerkva ukradli 719 dragocenih predmetov, 6.700 jih je izginilo. Skoraj polovica vseh kraj umetnin (44 %) v Italiji je bila v tem obdobju povezana s cerkvami.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh