Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Damasku napad na krščansko četrt

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 11. 2012 / 07:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Damasku napad na krščansko četrt

Vatikanski veleposlanik nadškof Zenari pretresen ob visokem številu smrtnih žrtev.

Najmanj štiriintrideset ljudi je izgubilo življenje, ko je minulo sredo v pretežno krščanski četrti Damaska razneslo nekaj eksplozivnih teles. V Jaramani na jugovzhodu sirske prestolnice so eksplodirale štiri bombe, dve izmed njih sta bili skriti v avtomobilih. Najmanj triinosemdeset oseb je bilo huje ranjenih. Vatikanski veleposlanik nadškof Mario Zenari je za rimsko tiskovno agencijo 'AsiaNews' potožil, da število žrtev narašča iz dneva v dan. Vendar 'nihče ničesar ne reče, saj je vse skupaj postalo že rutina'.

Dva avtomobila bombi je po navedbah režimu zveste televizijske postaje Addounia razneslo malo pred sedmo uro zjutraj po krajevnem času. Državna tiskovna agencija Sana je dejanje označila kot 'teroristični bombni napad'. Opazovalci s strani opozicije, ki preverjajo spoštovanje človekovih pravic v Siriji, so navedli devetindvajset smrtnih žrtev. Kmalu zatem je v isti mestni četrti razneslo še dve eksplozivni telesi.

V četrti Jaramana živijo predvsem kristjani in druzi. Tam živeči podporniki režima predsednika Bašarja Al Assada, s katerimi se uporniki bojujejo že od marca lani, naj bi organizirali več oboroženih skupin. Po navedbah nekega poročevalca britanske medijske hiše BBC naj bi tik pred eksplozijami prišlo do spopadov med vladnimi silami in uporniki.

Državna sirska televizija je prikazovala prizore gasilcev, ki so gasili goreča avtomobila, padajoče ruševine okoliških hiš pa so uničile vozila v napadeni četrti. Uporniki v Siriji so v minulih tednih osvojili več pomembnih vojaških podpornih točk v Damasku, zaradi česar so sirske zračne sile napadle utrdbe opozicije v okolici Damaska.

Apostolski nuncij v Siriji, nadškof Mario Zenari, je povsem pretresen zaradi števila žrtev, ki vsak dan narašča. Obenem je izrazil kritiko, kako sirski državljanski vojni grozi, da se bo razvila 'v rutino'.

V novembru se je humanitarni položaj v sirski prestolnici zaradi trgovskega embarga ter spopadov med vladnimi silami in uporniki izjemno poslabšal, je pojasnil nadškof Zenari. Vse večji problem po nuncijevih navedbah predstavljajo tudi ugrabitve z obeh strani, s pomočjo katerih skušajo tako vladni podporniki kot tudi opozicija izsiliti finančna sredstva za nadaljevanje spopadov.

Cerkve so po navedbah nadškofa Zenarija še edine nedotaknjene ustanove v Siriji. »Iz vsake skupine se nanje obračajo ljudje: kristjani, muslimani, alaviti.« Duhovniki in redovniki si izjemno prizadevajo, da bi med sovražnimi skupinami prebivalstva spodbudili spravo, ob čemer pogosto tvegajo tudi lastna življenja.

Po mnenju nadškofa Zenarija sirsko državljanski vojno še zaostruje močno vmešavanje iz tujine. To vojno ohranja pri življenju in zavira svobodni razvoj, do kakršnega je prišlo v drugih arabskih državah. »Ljudstvo nima svojega glasu in hrepeni zgolj po povratku v normalno življenje.«

Foto: splet

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh